Hal Needham rendezett is

Elhunyt az egyik legjobb hollywoodi kaszkadőr

Elhunyt Hal Needham hollywoodi kaszkadőr, több sikeres akció-vígjáték és kalandfilm rendezője.

2013.10.27 15:06MTI
Fotó: Variety

Vasárnapi amerikai médiajelentések szerint a szakmája egyik legjobbjának tartott férfi 82 évesen, rákbetegségben halt meg pénteken Los Angelesben.

Az egykori ejtőernyős tv-filmsorozatok több ezer epizódjában és több száz mozifilmben működött közre kaszkadőrként, illetve kaszkadőrjelenetek megtervezőjeként. Repülőgépekből ugrott ki, vágtató lovak vonszolták, autókat tört ripityára. Pályafutása során összesen 56 csonttörést szenvedett.

1977-től maga is forgatott akció-vígjátékokat és kalandfilmeket, egyebek közt ő jegyzi rendezőként a Smokey és a Bandita-, valamint az Ágyugolyófutam-filmeket, és ő dirigálta Arnold Schwarzeneggert is a Kaktusz Jackben. Tavaly Oscar-díjjal ismerték el életművét.

A Los Angeles Times kritikusa szerint Hal Needham művészetté fejlesztette a kaszkadőrmesterséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.