Antonia Bird 54 éves volt

Elhunyt a Kémvadászok rendezőnője

Pajzsmirigyrákban 54 évesen elhunyt Antonia Bird brit film- és tv-rendezőnő, akinek nevéhez olyan mozifilmek fűződnek, mint a Pap, az Eszelős szerelem, a Farkaséhség vagy a Kémvadászok című tv-sorozat.

2013.10.27 16:02MTI
Fotó: Independent

Antonia Bird évekig a Királyi Udvari Színházban dolgozott, majd az 1980-as évek közepén átkerült a tévéhez, és olyan nagysikerű sorozatok epizódjait forgatta, mint az EastEnders vagy a Magyarországon is sugárzott Kémvadászok (Spooks).

A Ken Loach-rajongónak számító rendezőnő játékfilmjeinek többségét Robert Carlyle-lal a főszerepben forgatta. Első művét, a Papot (Priest), amely egy, az egyháza értékeit megkérdőjelezni kezdő hagyományhű katolikus pap vívódásáról szól, díjjal jutalmazták a torontói, a berlini és az edinburghi filmfesztiválon.

Nevéhez fűződik a Veszély nélkül (1994) című angol filmdráma, a Drew Barrymore és Chris O'Donnell főszereplésével forgatott amerikai romantikus dráma, az Eszelős szerelem (1995), a Veszettek (1997) című angol krimi, a Farkaséhség (1999) című amerikai-angol-szlovák-mexikói-cseh filmdráma, A hamburgi sejt (2004) és a Cracker (2006) című tv-film is. Utolsó filmje, a Cross My Mind még nem került kereskedelmi forgalomba.

A rendezőnő a pajzsmirigyrák egy nagyon agresszív formájában szenvedett, áprilisban meg is műtötték. Ügynökének szombati bejelentése szerint álmában hunyt el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.