Az áldozatok fényképeit tartották a magasba

Tízezrek tüntettek Madridban az ETA-terroristák szabadon engedése ellen

Tízezrek vonultak utcára vasárnap a spanyol fővárosban, hogy tiltakozzanak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) hét eleji döntése ellen, amely alapján Madrid az ETA baszk terrorszervezet több tucatnyi bebörtönzött tagjának szabadon engedésére kötelezhető.

2013.10.27 19:23MTI

A tüntetést szervező Terrorizmus Áldozatainak Egyesülete (AVT) nevű csoport adatai szerint a belvárosi Kolumbusz téren tartott demonstráción mintegy 200 ezer ember vett részt. A hatóságok a demonstrációval kapcsolatban nem közöltek számadatokat.

A résztvevők spanyol zászlókat lengettek és néhányan az áldozatok fényképeit tartották a magasba. A strasbourgi székhelyű bíróság hétfőn határozott úgy, hogy Spanyolországnak szabadlábra kell helyezni Inés del Río Pradát, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) 3828 évre bebörtönzött tagját, mivel törvénytelen volt büntetésének meghosszabbítása.

A precedensértékű döntés megnyithatja a spanyol börtönök kapuit a terrorszervezet nagyjából további 54 fogva tartott tagja előtt. Az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség. Az EJEB ítéletei kötelező érvényűek, de betartásuk kikényszerítésére a testületnek nincsenek eszközei.

A bíróság döntésének nyomán az utóbbi napokban már két bebörtönzött ETA-terrorista nyerte vissza szabadságát. "Mi csak igazságot akarunk, nem bosszút (…). A jajkiáltásunknak el kell jutnia Strasbourgig" - mondta beszédében az AVT-t elnöklő Ángeles Pedraza. Pedraza beszélt arról a gyanújáról, hogy az áldozatokat hallgatásra akarják bírni, és ezáltal akarják sikerre vinni az ETA-val folytatott tárgyalásokat.

"De mi nem hallgatunk addig, amíg a terroristákat végérvényesen és teljesen le nem győzik" - hangoztatta az elnök asszony. A tüntetésen megjelent a Mariano Rajoy vezette konzervatív kormány néhány politikusa is. Korábban maga a spanyol kormányfő is hibásnak és igazságtalannak nevezte az EJEB döntését. Inés del Río Pradát kedden engedték ki a La Coruna-i börtönből.

A most 55 éves asszony az ETA egyik madridi sejtjéhez tartozott, amely az 1980-as években egy véres merényletsorozattal tartotta félelemben a spanyol főváros lakosait. Río Pradát huszonhárom ember meggyilkolásában, valamint autóba rejtett pokolgépes merényletek elkövetésében vállalt szerepéért ítéltek el 1989-ben.

Spanyolországnak eredetileg 2008-ban kellett volna szabadlábra helyeznie számos elítélt ETA-terroristát, köztük Río Pradát is, azonban a spanyol bíróságok az áldozatvédelmi csoportok nyomására meghosszabbították büntetésüket.

Pénteken a szintén ETA-tag José Manuel Pirizt helyezték szabadlábra Algecirasban. Az 1959-ben alapított terrorista szervezet számlájára 829 ember halálát írják. Az ETA utoljára 2009. augusztus 9-én hajtott végre merényletet, 2011. október 20-án pedig bejelentette, hogy végleg lemond az erőszakról. A szervezet ugyanakkor nem oszlatta fel magát és a fegyvereit sem szolgáltatta be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.