Terror

Lövöldözés és merényletek Irakban, egy operatőr meghalt

Irakban fegyveresek hét embert öltek meg több különböző támadásban csütörtökön, közöttük egy televíziós operatőrt - közölték iraki tisztségviselők.

2013.10.25 05:22MTI

Ismeretlen fegyveresek este egy száguldó autóból tüzet nyitottak egy kis büfére Bagdad egyik nyugati kerületében. A támadásban négy ember meghalt, heten megsebesültek. Egy órával később pokolgép robbant egy kávézó közelében a fővárostól 20 kilométerre délre fekvő el-Madáin városban is, két ember életét vesztette, heten megsebesültek. Rendőrségi tisztviselők arról számoltak be, hogy a nap folyamán az ország északi részén található Moszul városban agyonlőtték a helyi televízió egyik operatőrét, miközben a háza közelében sétált.

Az indíték ismeretlen, azonban nem ez az első eset, hogy fegyveresek újságírókat támadtak meg Irakban. Nevük elhallgatását kérő kórházi illetékesek megerősítették az áldozatok számáról szóló híreket. Az amerikai csapatok kivonása után másfél évvel az utóbbi évek legvéresebb erőszakhulláma tapasztalható Irakban: csak szeptemberben mintegy 670, az év eleje óta összesen több mint 4500 embert öltek meg az iraki ENSZ-misszió jelentése szerint. Félő, hogy az ország visszacsúszik a polgárháborúba, amely 2006-2007-ben érte el csúcspontját. Megfigyelők szerint a fékevesztett fegyveres terrortámadások azt jelzik, hogy a belpolitikai zűrzavar és a szomszédos Szíriában zajló polgárháború miatt Irakban ismét kiéleződtek a vallási ellentétek a kisebbségben lévő szunniták és a többségi síiták között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.