A végeredmény: öt halott és számos sebesült

Több tízezren tüntetnek a bangladesi kormány ellen

Több mint 100 ezren vonultak utcára pénteken Banglades fővárosában és szerte az országban, hogy a kormányfő távozását követeljék. A biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban öt tüntető életét vesztette és többen megsebesültek.

2013.10.25 21:35MTI

A demonstrációkra a Bangladesi Nemzeti Párt (BNP) és iszlamista szövetségesei szólítottak fel. Az ellenzék célja, hogy elérje Sejk Haszina Vazed miniszterelnök lemondását, illetve azt, hogy egy szakértői kormány felügyelete alatt előre hozott választásokat tartsanak a dél-ázsiai országban.

Haleda Zia, a BNP vezetője szerint a kormány "illegális", mivel figyelmen kívül hagyta azt a szabályozást, amely szerint az új választások megtartása előtt három hónappal egy átmeneti kormányt kell felállítani. A kormányzó Avami Liga (AL) ezt a határozatot azonban 2011-ben eltörölte, és a januárban esedékes voksolás ellenőrzését egy megreformált választási bizottságra ruházta át.

A BNP ultimátumot adott a kormánypártnak, hogy péntekig nyújtsa be lemondását, ezt azonban utóbbi elutasította. Zia pénteken a főváros központjában tartott demonstráción a közelgő választások bojkottjával fenyegetőzött arra az esetre, ha a kormányfő nem tesz eleget pártja felszólításának.

"Nem lesz voksolás Haszina alatt. Mi nem fogjuk megengedni az egypárti választást. A választásba minden pártot be kell vonni, és azt egy semleges átmeneti kormány vezetése alatt kell megtartani" - hangsúlyozta hívei előtt az 1991-ben az ország első női miniszterelnökének megválasztott Zia. Az ellenzéki vezető vasárnaptól háromnapos általános sztrájkot hirdetett, hogy nyomatékot adjon követeléseinek.

Az országban a tömegtüntetések több helyütt erőszakba torkolltak. A déli Cox's Bazár tengerparti városban két demonstráló meghalt, amikor a rendfenntartók a tömegbe lőttek, miután a tüntetők rájuk támadtak - közölte a rendőrség. A hatóságok tájékoztatása szerint a középső országrészben található Sandpúr körzetében szintén két ellenzéki tüntető vesztette életét a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban. Egy másik demonstrálót az északi Dzsaldakkában lőttek le egy elitkommandó tagjai, amikor a BNP-vel szövetséges Dzsamaat-i-Iszlami iszlamista párt mintegy 10 ezer híve randalírozva végigvonult a városon - tudatta a helyi rendőrség.

2013 eleje óta már több mint 150 embert öltek meg a dél-ázsiai országban politikai tüntetések és zavargások során, így ez az év a legvéresebb Banglades 1971-ben elnyert függetlensége óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.