Elutasította az USA kérését

Norvégia nem fogadja be megsemmisítésre a szír vegyi fegyvereket

Norvégia pénteken elhárította az Egyesült Államok kérését, hogy fogadja be a megsemmisítésre ítélt szíriai vegyi fegyverek zömét.

2013.10.25 14:42MTI

Boerge Brende külügyminiszter arra hivatkozott, hogy országának nincs megfelelő kapacitása a harci anyagok megsemmisítéséből fennmaradó egyes hulladékok kezelésére.

Washington még a múlt hónapban kérte Norvégiától - és más NATO-tagállamoktól -, hogy segítsenek a szíriai vegyi arzenál felszámolásában.

A norvég külügyminisztérium pénteken közölte, Oslo "komolyan és alaposan" megfontolta Washington kérését, de arra jutott, hogy nem felelne meg a feladatra, részben a határidők feszessége miatt, részben mert nincs megfelelő szakembergárdája, felszerelése és szabályrendszere.

"A két ország kölcsönös egyetértésben döntött úgy, hogy Norvégia nem a legmegfelelőbb hely a fegyverek elpusztítására" - állt a külügyminisztérium közleményében. Brende külügyminiszter már szerdai sajtóértekezletén közölte, hogy törvényeik nem engedik meg a szíriai vegyi arzenál hatástalanítása után fennmaradó anyagok tárolását.

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: így más országoknak előzetesen vállalniuk kellene, hogy befogadják és raktározzák a Norvégiában hatástalanított vegyi fegyverek után visszamaradó veszélyes anyagokat. Ami a vegyi arzenált illeti: 50 tonna mustárgázról és 300-500 tonna olyan anyagokról van szó, amelyek ideggáz gyártásához kellenek.

Az Egyesült Államok és Oroszország 2014 közepét jelölte meg a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésének határidejeként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.