Csere-egyezmény

Szíria 61 női foglyot engedett szabadon

A szíriai hatóságok 61 női rabot engedtek szabadon az utóbbi két nap alatt egy háromoldalú fogolycsere-egyezmény keretében - közölte egy aktivistacsoport csütörtökön.

2013.10.24 13:16MTI

A nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja hozzátette, hogy a nők szabadulását egy Katar és a Palesztin Hatóság közvetítésével megkötött bonyolult megegyezés tette lehetővé. Ennek keretében a szíriai lázadók 17 hónapja fogva tartott kilenc libanoni síita muszlimot engedtek el, míg libanoni fegyveresek ezzel párhuzamosan két, augusztusban elrabolt török pilóta szabadságát adták vissza.

A felkelők lépésének feltétele az volt, hogy a szíriai kormány engedjen ki a börtönből mintegy 200 női foglyot. A fogolycserében érdekeltek nagy száma mutatja, hogy a térség országai mennyire belebonyolódtak a több mint két és fél éve dúló szíriai konfliktusba, amely miatt eddig több mint 100 ezren vesztették életüket és 2 millióan menekültek külföldre.

Emellett egy szíriai bíróság kegyelmet adott Tal al-Mallohi fiatal bloggernek, akit még 2009-ben tartóztattak le politikai írásai miatt – tette hozzá az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Mallohit, aki egy volt miniszter unokája, várhatóan nemsokára ki is engedik a börtönből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.