Eközben az EU keleti végein

"Börtönszerű" táborok Bulgáriában a szíriai menekülteknek

A nacionalisták és a polgári jobbközép párt nyomására zárt típusú táborokat építtet a baloldali bolgár kormány a Szíriából érkező menekültáradat fogadására. A kormány képviselőinek nyilatkozata alapján az egyik helyi napilap kedden "börtönökhöz" hasonlította a készülő létesítményeket.

2013.10.22 18:15MTI
Szíriai menekültek Bulgáriában

A Sega című szófiai újság értesülése szerint a menekültek sorából a zárt táborokba nemcsak a gyanús elemeket helyeznék el, hanem azokat is, akik már hatóságilag elismert menekültjogi státust kaptak, de nincs munkájuk és bevételük, nem ismerik a helyi nyelvet vagy "nem integrálódtak" a társadalomba. Két ilyen jellegű létesítmény már létezik a balkáni országban, az egyik Szófia közelében, a másik pedig a török határvidéken. A Sega szerint a kormány ezzel a tervével számos nemzetközi megállapodást megszeg, mivel a már elismert menekültstátussal rendelkező embereket ugyanazok a jogok illetik meg, mint a befogadó ország többi állampolgárát.

Mindeközben Bulgária-szerte folytatódnak a bevándorlók elhelyezése elleni tiltakozások. A BNT1 állami televízióadó adatai szerint az utóbbi hónapokban 6458 menekült érkezett az országba, közülük 4444 szíriai állampolgár, zömmel gyerekek és nők. Bolgár sajtójelentések szerint a következő hónapokban további 10-20 ezer menekült fogja átlépni az országhatárt.

A Bulgária középső részén fekvő, a fegyver- és rózsaolajgyártásról híres Kazanlak városában a demonstrálók úttorlaszokat emeltek és azzal fenyegetőztek, hogy leállítják a Kalasnyikov-géppisztolyok gyártását, hogy fegyverekkel lépjenek fel a bevándorlók ellen. Manol Glisev bolgár blogger a közösségi oldalakon bírálta az 50 ezer lelkes város lakóit, emlékeztetve arra, hogy a település több mint 300 éve a rózsaolajával azért tudott magának hírnevet szerezni, mert a "rosa damascenát", vagyis a damaszkuszi rózsát használja a gyártásához. Ehhez képest a város polgárai éppen a szíriai menekültek iránt nem akarják kimutatni vendégszeretetüket - írta a blogger.

Október közepén egy bolgár tisztségviselő közölte: Bulgária harminc kilométer hosszú, három méter magas falat emel törökországi határánál a menekültek példátlan mértékű áradatának szabályozására. A "védőkerítés" építésével az a cél, hogy a menekültek Szvilengrad határátkelőnél utazzanak be az országba, és így szabályszerűen regisztrálhassák őket. Bulgária az Európai Unió (EU) egyetlen tagja, amelyet szárazföldi úton is megközelíthetnek a szíriai polgárháború elől menekülők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.