Nooormális?!

Szíriába szökött Norvégiából két tizenéves lánytestvér, hogy harcoljon

Mindketten szomáliai bevándorlók gyerekei, 16 és 19 évesek. Családjuk 13 éve él Norvégiában, Oslo egy peremkerületében.

2013.10.24 17:05MTI
Norvégia - ilyen helyről elmenni harcolni?!

A nővérek előbb Törökországba repültek, majd pedig a szír határ felé folytatták útjukat. Családjuknak nem szóltak tervükről, csak azután értesítették őket, hogy elhagyták Norvégiát.

A következő elektronikus levelet küldték:

"A muszlimokat jelenleg állandóan támadják minden oldalról és valamit tenni kell. Segíteni akarunk a muszlimoknak, és ennek egyetlen módja, ha velük vagyunk fájdalmaikban és örömükben. Nem elég otthon ücsörögni és pénzt küldeni. Mindezt végiggondolva úgy döntöttünk, hogy Szíriába megyünk segíteni őket minden módon" - így a lányok levele.

Apjuk utánuk utazott Törökországba remélve, hogy megtalálja lányait. Egyikükkel sikerült telefonon beszélnie, de nem sikerült lebeszélnie arról, hogy a csatlakozzon a dzsihádistákhoz.

A lányokat immár keresi az Interpol is.

A The Local című svéd lap tudomása szerint a lányok szülei nem különösebben vallásosak, de az idősebbik lány nemrégiben radikalizálódott, öltözködésében is áttért a muszlim arclepelre.

A szomáliai születésű Mohamed Huszein Gaasz - aki az oslói Fafo társadalmi és kereskedelmi kutatási alapítvány Kelet-Afrika-szakértője - úgy tudja, hogy Norvégiában mintegy 30 ezer fős a szomáliai közösség, részben szomáliai születésűekből áll, részben pedig már a skandináv országban világra jött, szomáliai szülők gyerekeiből. A tehetős Norvégia a szomáliai menekültek egyik legvonzóbb célországa Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia mellett.

A norvég belső hírszerzés adatai szerint 30-40 ember távozhatott Norvégiából, hogy csatlakozzon Szíriában az iszlám milicistákhoz.

"Ha visszatérnek, képesek lehetnek erőszakos akciókra Norvégiában" - figyelmeztetett a norvég hírszerzés vezetője, Marie Benedicte Bjoernland az AP amerikai hírügynökségnek szerdán adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy ugyan miért adják fel fiatalok biztonságos és kényelmes norvég életüket, Bjoernland nem talál magyarázatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.