Szombatra tervezik az "akciónapot"

Szaúd-Arábiában megbüntethetik a nők autóvezetéshez való jogáért tüntetők támogatóit

Büntetésre számíthat Szaúd-Arábiában az, aki az internetes közösségi oldalakon csatlakozásra buzdít a nők autóvezetéshez való jogáért szervezett tüntetéshez.

2013.10.25 13:40MTI

A női autós "akciónapot" szombatra tervezik. A szaúdi kormány arra már korábban felhívta a figyelmet, hogy minden nő, aki "a társadalmi békét veszélyezteti" a vezetési tilalom elleni tüntetésen való részvétellel, illetve a volánhoz ül, feljelentésre számíthat.

Megbüntetik a nők férfi gyámját is, illetve mindazokat, akik átengedik autójukat egy nőnek. Minden szaúdi nőnek van férfi gyámja, aki jogi és üzleti ügyekben felelős érte. Szaúd-Arábia az egyetlen ország, ahol a nők nem vezethetnek gépkocsit.

Keményvonalas konzervatív iszlám felfogás szerint erkölcstelenséghez vezet, ha a nők elkezdenek autót vezetni. Korábbi kísérletek a tilalom eltörlésére kudarcot vallottak. Nem sikerült törvénymódosítást elérniük a törvényhozás, a súratanács első női tagjainak sem, akiket Abdalláh király nevezett ki januárban.

A kormány azután terjesztette ki a tüntetést övező tilalmak körét, hogy a hét elején mintegy másfél száz iszlám értelmiségi jelent meg Abdalláh király dzsiddai nyári palotájánál, és kifogásolták, hogy a hatóságok "hallgatnak", és nem tesznek semmit a nőjogi aktivisták felhívásaival szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.