Titkos adatgyűjtés

Újabb adatgyűjtési botrány: Obama telefonon egyeztetett a francia elnökkel

Telefonon hívta fel az amerikai elnök a francia államfőt hétfő este annak nyomán, hogy párizsi sajtójelentések szerint az Egyesült Államok kiterjedt adatgyűjtést folytatott Franciaországban.

2013.10.22 07:07MTI
Fotó: MTI

A francia kormány felháborodásának adott hangot és az ügyben magyarázatot követelt Washingtontól. Jean-Marc Ayrault miniszterelnök és Manuel Walls belügyminiszter sokkolónak nevezte a Le Monde című lapban megjelent állítást. A kormányfő leszögezte, hogy az amerikai adatgyűjtés sem stratégiai, sem nemzetbiztonsági szempontból nem igazolható.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama és Francois Hollande megvitatta a történteket. A francia sajtóban megjelent állításokkal kapcsolatban a Fehér Ház úgy nyilatkozott: azok egy része eltorzította az amerikai adatgyűjtési tevékenységet, néhány eleme ugyanakkor jogos kérdéseket vet fel "barátaink és szövetségeseink" részéről az adatgyűjtés módjára, illetve módszereire vonatkozóan.

A közlemény arra is utalt, hogy Obama elnök már elrendelte a hírszerzői adatgyűjtési tevékenység felülvizsgálatát, mégpedig azzal a céllal, hogy megfelelő egyensúlyt teremtsenek az amerikai polgárok jogos biztonsági érdekeinek szavatolása és a szövetségesek állampolgárainak a magánszféra sérthetetlenségével kapcsolatos aggodalmai között.

Obama és Hollande egyetértett abban, hogy a két ország diplomáciai csatornákon keresztül folytatja az üggyel kapcsolatos egyeztetést - közölte a Fehér Ház.

A Le Monde cikke szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) harminc napon át, 2012. december 10. és 2013. január 8. között 70,3 millió adatot rögzített franciaországi telefonhívásokról. Az újság Edward Snowden, a titkos adatgyűjtési botrányokat kirobbantó volt NSA-munkatárs által közzétett aktákra hivatkozott.

Az újság azt állította, hogy az NSA többféle technikát is használt az adatgyűjtésre. Egyes telefonszámok esetében, ha Franciaország területén használták azokat, bizonyos hívásokat automatikusan rögzítettek. Ugyanez vonatkozott az olyan SMS-ekre, amelyekben előfordultak bizonyos kulcsszavak. Emellett a megfigyelt számok híváslistáit is eltárolták.

Az újabb botrány éppen akkor robbant ki, amikor a Szíriával kapcsolatos konzultációk céljából Párizsba érkezett John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry szinte azonnal sajtóértekezletet tartott, az üggyel kapcsolatban tárgyalásokat ígért, és Franciaországot az Egyesült Államok egyik legrégebbi szövetségesének nevezte.

Laurent Fabius francia külügyminiszter még a Kerryvel történt találkozója előtt berendelte minisztériumába az Egyesült Államok párizsi nagykövetét, és az NSA franciaországi tevékenységét teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte.

A Le Monde cikke szerint a Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy nemcsak terrorista kapcsolatokkal gyanúsított személyeket vontak megfigyelés alá, de politikai körökben forgó embereket, üzletembereket és közigazgatási alkalmazottakat is. A franciaországi megfigyelési program US-985D néven futott. Németországban US-987LA és US-987LB néven hajtott végre hasonló programokat az NSA.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.