Szándékos

Felgyújtottak egy ünneplő mecsetet Lengyelországban

Ismeretlen tettesek felgyújtottak egy mecsetet a lengyelországi Gdanskban, miközben a muszlim közösség az áldozati ünnepet (íd al-adha) tartotta.

2013.10.16 20:40MTI

"Bizonyos, hogy szándékos gyújtogatás történt" - közölte az AFP hírügynökséggel Grazyna Wawryniuk, a helyi ügyészség szóvivője, hozzátéve, hogy nyomozást indítottak az elkövetők személyére és a bűncselekmény indítékainak felderítésére.

A szerdára virradóra keletkezett tűz jelentős károkat okozott a mecset belső terében és ajtajában. A tűzvészben senki nem sérült meg.

A gdanski imám újságíróknak elmondta, hogy a közösségük elleni, ehhez hasonló támadások meglehetősen "ritkák és megdöbbentőek".

"Tegnap normálisan ünnepeltük itt az íd al-adhát, ez szép és boldog ünnep, sokan ott voltak, és semmi rendkívüli dolog nem történt" - mondta az imám, majd hozzátette: "ez elfogadhatatlan számunkra, nagyon fájdalmas, a tűz nem csak a mecsetünkben okozott károkat, hanem a szívünkben és a lelkünkben is".

Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek, és imádkoznak a mecsetekben. Aki teheti, áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják, és imát mondanak.

Kedden a Lengyelország keleti részében található Bohoniki nevű, tatárok lakta falu muzulmán lakossága az állatvédő csoportok nyomására kénytelen volt lemondani a bárányáldozat bemutatásáról.

Lengyelországban az állatvédelmi törvény értelmében január elseje óta tilos állatáldozatot bemutatni, a törvény megfelel az Európai Unió irányelveinek.

Becslések szerint nagyjából 20-30 ezer muszlim él a 38 milliós Lengyelországban, a lakosság 95 százaléka katolikusnak vallja magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.