Fontos kérdés

Víz-világtalálkozó - Törökországot is érdeklik az éghajlatváltozás következményei

Az éghajlatváltozás hatása a vízkészletekre olyan kérdés, amely Törökországot is érintheti, ez okból Ankara ötéves akciótervet készített.

2013.10.09 20:02MTI
MTI

Mint elmondta, a települések egészséges ivóvízzel való ellátása mellett az élelmiszer-biztonsághoz kapcsolódó kérdésként az öntözés, valamint a globális klímaváltozás azok a kérdések, amelyek a vízbiztonságon belül leginkább foglalkoztatják Törökországot.

Az ivóvízellátásról szólva az infrastruktúra fejlesztési és karbantartási feladatainak nagyságát érzékeltetendő példaként említette Törökország legnagyobb városát, a 15 milliós Isztambult. Az eredményeket sorolva elmondta, hogy Isztambul után az ország mind a 81 tartományban elvégezték az infrastruktúra megújítását. "Elmondhatjuk, hogy száz százalékban biztosított az egészséges ivóvíz Törökországban" - jelentette ki.

"Az élelmiszer-biztonság a jövő egyik fontos kérdése lesz, ezért nagy súlyt fektetünk az öntözésre" - folytatta a miniszter.

Elmondta azt is, hogy a globális éghajlatváltozás - a vízkészleteket leginkább érintő jelenség - következményeinek elhárítására ötéves akciótervet fogadtak el, gátakat és víztározókat építenek, emellett lényegesnek tartják a föld alatti vízkészletek megőrzését is.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a klímaváltozással várhatóan a száraz időszakokat erőteljes esőzések követhetik. Ezzel a jelenséggel például erdőtelepítéssel próbálnak meg szembeszállni.

Veysel Eroglu beszélt arról is, hogy fontosnak tartja a Magyarországgal való együttműködést. Mint elmondta, a konferenciára népes küldöttség érkezett vele, minisztériumi tisztségviselők és a török vízügyi intézet munkatársai mellett tudósok és az üzleti szektor képviselői. A két ország nemrégiben megállapodott arról, hogy erdészeti és vízügyi együttműködésről szóló jegyzőkönyvet írnak alá.

Szólt arról is, hogy Törökország az utóbbi években 1,3 millió ember ivóvízhez jutását segítette elő Afrikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.