Október 18-ig tart

Japán-amerikai hadgyakorlat kezdődött - Észak-Korea teljes harckészültségben

Megkezdődött kedden a közös japán-amerikai hadgyakorlat a szigetország nyugati Siga prefektúrájában, a katonai manőverek idejére Észak-Korea teljes készültségbe helyezte hadseregét.

2013.10.08 07:15ma.hu
Fotó: MTI

Az október 18-ig tartó hadgyakorlaton amerikai tengerészgyalogosok és a japán hadsereg szárazföldi erői vesznek részt.

Eredetileg azt tervezték, hogy összesen 330 katonát vetnek be, de a Fitow tájfun miatt százzal kevesebb amerikai katona érkezett az Aibano gyakorlóterepen zajló hadgyakorlatra, amelyen tengeri kutató-mentő feladatokat végeznek, illetve segélyek eljuttatását gyakorolják. Első ízben vetnek be ilyen hadgyakorlaton MV-22 Osprey típusú amerikai billenőrotoros repülőgépet, amely függőleges fel- és leszállásra képes, helikopterként és légcsavaros repülőgépként is működhet egyaránt.

Október 25-én egy újabb japán-amerikai hadgyakorlat kezdődik Kocsi prefektúrában, az amerikai és japán katonák ugyancsak kutató-mentő feladatokat fognak begyakorolni szökőár esetére.

Röviddel a mostani hadgyakorlat megkezdése előtt Észak-Korea teljes készültségbe helyezte hadseregét, és közölte, hogy azonnal elfojt minden provokációt, amely a katonai manőver idején történik.

Az észak-koreai hadsereg teljes készültségben van, és azonnal elfojt minden provokációt, amely esetleg az amerikai-japán-dél-koreai haditengerészeti gyakorlat idején történik - jelentette kedden a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A hadsereg vezérkarának szóvivője pedig előzőleg, hétfőn közleményt adott ki, miszerint az egységek rendkívüli parancsot kaptak arra, hogy álljanak készen egy hadművelet bármikor történő elindítására.

"Teljes mértékben az Egyesült Államok lesz felelős azért, ha váratlanul bekövetkezik egy szörnyű katasztrófa" - jelentette ki a szóvivő.

A keddi közlemény szerint az Egyesült Államok a George Washington nevű, atommeghajtású repülőgép-hordozóval vesz részt a kedden kezdődő gyakorlaton. A hordozón legalább 100 atomfegyver van hadrendbe állítva.

"A koreai-félszigeti nukleáris problémát előidéző Egyesült Államoknak kell megtennie az első lépést, ha tényleg azt akarja, hogy a félsziget mentes legyen az atomfegyverektől" - olvasható a phenjani közleményben.

Észak-Korea gyakran fenyegeti azzal Délt és az Egyesült Államokat, hogy megtámadja, de eddig csak ritkán szánta el magát akcióra, és csakis Dél-Korea ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.