Aranybánya miatt

Túszul ejtettek egy kirgiz megyei kormányzót

Egy kanadai cég által működtetett aranybánya szerződésének felülvizsgálatát követelve tüntetők túszul ejtettek hétfőn Kirgizisztánban egy megyei kormányzót.

2013.10.07 15:15MTI

Az eset Isszik-Kul (Iszikköl) megyében, Karakol városban történt. A megyei önkormányzat képviselőinek közlése szerint a tiltakozók nem hagyják, hogy Emilbek Kaptagajev kormányzó elhagyja az autóját. A kirgiz média szerint a túszul ejtett tisztviselő azt állítja, hogy rosszul érzi magát, de az emberek nem engedik kiszállni járművéből. A rendőrségnek sem sikerült kiszabadítani őt.

A terület 350 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Biskektől. Az elégedetlenség tárgya a megyében lévő Kumtor aranybánya, amelyet 1997 óta a kanadai Centerra Gold cég működtet.

A mostani megmozdulás résztvevői azt követelik, hogy tekintsék át a kanadai céggel kötött megállapodást. Néhány nappal ezelőtt a Centerra Gold emlékeztetőt írt alá a kirgiz kormánnyal, amelynek értelmében közös céget hoznának létre, és a kitermelés során keletkezett hasznot egyenlő arányban megosztanák.

A kirgiz hatóságok úgy vélik, hogy az előző vezetés nem kötött előnyös szerződést a kanadai céggel. A karakoli tüntetők ugyanakkor úgy vélik, hogy a most megkötött megállapodás az, amely nem felel meg a nép érdekeinek.

Azt követelik, hogy a kitermelésből keletkező haszonból az állam ne ötven, hanem hetven százalékban részesedjen. Idén május végén is voltak megmozdulások a megyében.

Akkor Almazbek Atambajev államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki a területen, miután összecsapások robbantak ki a rendőrség és a lakosok között. Az összecsapásokban 55 ember, köztük 13 rendőr megsebesült. Mintegy háromezer ember a bánya államosítását követelte. Utakat zártak le, igazgatási helyiségeket foglaltak el, több órán keresztül fogva tartották a régió egyik vezetőjét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.