Fülöp-szigetek

Az utolsó túszokat is kiszabadították Zamboangában

Kiszabadították az utolsó túszokat is a Fülöp-szigeteki kormányerők a muzulmán felkelők fogságából a déli Zamboanga kikötővárosban.

2013.09.27 13:53MTI

Az egymillió lakosú Zamboangába szeptember 9-én tört be a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) nevű szervezet egy szakadár csoportja és kezdett túszejtő akciót, felrúgva a kormány és a muszlim felkelők legnagyobb szervezete közötti fegyverszüneti megállapodást.

A szakadárok ellenzik a tavaly októberben az MNLF-fel aláírt egyezményt, amelynek célja véget vetni a negyven éve tartó konfliktusnak. Az ellenzők az akcióval ki akarták siklatni a békefolyamatot.

A közel három hete tartó harcokban mintegy kétszáz ember meghalt, köztük 166 felkelő, s több mint tízezer ember kénytelen volt elhagyni lakhelyét. Ramon Zagala alezredes, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy csütörtök este 15 lázadót megöltek, és az utolsó hat túszt is kiszabadították.

Hozzátette, hogy körülbelül háromszáz fegyveres megadta magát. A város azonban még nem teljesen biztonságos. Pénteken is volt még szórványos lövöldözés és két nagy erejű robbanás azon a környéken, ahol az amerikai kiképzésben részesült kommandósok házról-házra járva kutattak a még megmaradt lázadók után.

Isabelle Climaco-Salazar polgármester arról számolt be, hogy az egyes enklávékban még tartó összecsapások ellenére a város nagyobb részében az élet visszatért a normális kerékvágásba. Folyik a munka a hivatalokban, bankokban, a boltok nyitva vannak, az iskolákban folyik a tanítás, üzemel a repülőtér és a kikötő.

Az immár négy évtizede tartó konfliktusban eddig már 120 ezer ember meghalt, mintegy kétmillió pedig elhagyta lakhelyét, ami humanitárius válságot idézett elő az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.