Ausztrália, Egyesült Államok és Japán

Tengeri status quo: Pekingnek nem tetszik a közös állásfoglalás

Julie Bishop, John Kerry és Fumio Kishida az indonéziai Balin tárgyalt: a dél-kínai-tengeri területi vitákban részt vevőket arra hívták fel, hogy tartózkodjanak a "destabilizáló cselekményektől".

2013.10.07 09:12MTI
Fotó: MTI

Peking elítélte Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán múlt hét végi közös nyilatkozatát, amely Kínának üzenve helytelenített minden olyan kísérletet, amely "kényszerítő vagy egyoldalú lépésekkel" igyekszik megváltoztatni a jelenlegi kelet- és dél-kínai-tengeri status quót.

A három külügyminiszter, Julie Bishop, John Kerry és Fumio Kishida az indonéziai Balin tárgyalt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) éves találkozója alkalmából. Háromoldalú megbeszélésükről kiadott nyilatkozatukban a dél-kínai-tengeri területi vitákban részt vevőket is arra hívták fel, hogy tartózkodjanak a "destabilizáló cselekményektől".

"Annak ellenére, hogy a három ország szövetséges, ezt nem használhatják fel arra, hogy beavatkozzanak a területi szuverenitást érintő vitákba" - fogalmazott hétfői közleményében Hua Csun-jing külügyi szóvivő. Hozzátette, Kína szeretné, ha a különböző országok tartózkodnának olyan nyilatkozatok megtételétől, amelyek "nem segítik elő a (területi) kérdések megfelelő megoldását és károsítják a térségi stabilitást".

Csin Kang, a kínai külügyminisztérium másik szóvivője egy külön nyilatkozatban országa nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a japán diplomácia vezetője a külügyminiszterek informális reggelije alkalmával felvetette a tengeri biztonság kérdését. Csin azt hangoztatta, hogy régóta nincs probléma a régió tengeri területein a hajózhatóság szabadságával és biztonságával.

Peking vitában áll Tokióval egy öttagú kis szigetcsoport hovatartozását illetően a Kelet-kínai-tengeren, míg a Dél-kínai-tengeren a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal, valamint Malajziával és Bruneijel van területi vitája.

Míg Kína szomszédságának érintett államai a kelet-ázsiai óriás érdekérvényesítését és fellépését fenyegetőnek tartják, Peking úgy véli, Washington támogatásával azért bátorítja térségbeli szövetségeseit, hogy megindokolhassa katonai jelenlétének tervezett növelését az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Kína határozott álláspontja, hogy a nézetkülönbségeket közvetlenül az érintett feleknek kell rendezniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.