Balkáni hidegháború

Szerbia megszakíthatja a tárgyalásokat Koszovóval

A koszovói kormány megtiltotta szerdán, hogy a helyhatósági választások november 1-jéig tartó kampánya alatt szerb politikai vezetők lépjenek Koszovó területére. Válaszul Ivica Dacic szerb miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy azonnal megszakítja a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokat.

2013.10.03 06:40MTI

Hajredin Kuci koszovói miniszterelnök-helyettes közölte, hogy egyetlen szerbiai vezetőt sem engednek be Koszovó területére az önkormányzati választás csütörtökön kezdődő kampánya alatt. Ivica Dacic erre reagálva a Politika című napilapnak azt mondta: "Ha én a brüsszeli megállapodás aláírójaként, valamint a kormány tagjai - akik a megegyezést támogatták és dolgoztak annak alkalmazásán - nem mehetünk Koszovóba, és nem buzdíthatjuk arra a szerbeket, hogy menjenek el szavazni, akkor felmerül a kérdés, hogy miért vegyek részt a párbeszéd folytatásában."

A miniszterelnök csütörtökre tervezte koszovói látogatását, a pristinai hatóságok viszont közölték vele, hogy a látogatást nem hagyták jóvá. A szerb kormányfő a Politikának elmondta, figyelmeztette Brüsszelt, hogy "a pristinai döntés botrányos, és a békefolyamatra mért ütésként értelmezhető", továbbá kétségbe vonja a tárgyalásokért felelős Brüsszel hitelességét is. Az Európai Unió képviselői szerdán nem kommentálták Dacic bejelentését. "Figyelemmel követjük a helyzetet, és mindkét féllel kapcsolatban állunk" - mondta a Tanjug szerb hírügynökségnek Maja Kociancic, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

Az Európai Bizottság azt közölte, hogy hivatalos bejelentés még nem érkezett a szerb miniszterelnöktől. Dacic azt mondta: a szerb hivatalos szervek csütörtökön döntenek a további lépésekről, és kikérik az ügyben az EU véleményét is. Enver Hoxha koszovói külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, hogy kormánya döntése végleges, és nem módosítható, azaz a kampány ideje alatt szerb vezetők nem léphetnek Koszovó területére.

A belgrádi B92 televízió vendégeként Marko Djuric, a szerb elnök tanácsadója az ügy kapcsán megjegyezte, hogy ha a koszovói hatóságok valóban ilyen "irracionális döntést hoznának, akkor a nemzetközi közösség nyomást gyakorolhatna Pristinára, hogy tartsa be a szabad mozgásra vonatkozó megegyezést". Hozzátette, hogy Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetővé tegye a koszovói választásokon való részvételt minden arra jogosult számára. Koszovó 2008-ban jelentette be elszakadását Szerbiától, Belgrád viszont továbbra sem hajlandó elismerni független államként az ország egykori déli tartományát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.