A kurdok várakozásai "csaknem semmivé foszlottak"

Törökország elszalasztotta nagy esélyét?

Több száz éves etnikai szembenállás érhetett volna véget, de a kisebbségek szerint az egykor Magyarország javát is uraló ország reformjai nem elégségesek.

2013.10.01 15:15MTI

Semmit sem kaptak az alaviták, míg a kurdok úgy érezhetik, hogy megfosztották őket a békefolyamat gyümölcseitől. Nem teljesült az a fő követelésük, hogy az állami iskolákban is legyen anyanyelvi, vagyis kurd nyelvű oktatás. Csak a romák és a keresztények örülhetnek engedményeknek.

A kormányzó iszlám-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) úgy döntött, hogy az alaviták számára külön csomagot és intézkedési tervet dolgoz ki Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes. A Heybeli Ada (görög nevén Halki) márvány-tengeri szigeten lévő, 1971-ben bezárt görög-ortodox teológiai főiskola újranyitását az utolsó percben kivették a csomagból.

A roma és asszír kisebbség elkönyvelhet néhány pozitívumot. Ilyennek tekinthető egy vitatott földbirtok tervezett visszaadása a szír-ortodox Mor Gabriel kolostornak - egyévi jogi vita után. A romák egy kulturális és nyelvi intézet tervének örülhetnek.

A kurdok számára viszont a csomag egy arculcsapással ér fel, ha nem is váratlanul. Ahmet Türk kurd politikus, a Béke és Demokrácia Pártja (BDP) elődjének, a DTP-nek a volt elnöke szerint a kurdok várakozásai "csaknem semmivé foszlottak", s messze került "a társadalmi béke és a kiengesztelődés".

Csalódottságát hangoztatta Gültan Kisanak, a BDP társelnöke is. "Ez nem demokráciacsomag, hanem választási csomag" - mondta. Az AKP ezzel elsősorban a saját érdekeit tartotta szem előtt, és nem a lakosság igényeit - tette hozzá. A török lakosság a történelme során még sohasem állt ilyen pozitívan a demokratizáláshoz - hangsúlyozta Kisanak asszony.

Az évtizedeken át tartó véres kurd konfliktus után márciusban Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér nyilatkozata a harcok végét és a békefolyamat kezdetét jelentette. "Imraliban a csomagot nem a probléma megoldásának fogják tekinteni" - hangsúlyozta Kisanak arra a börtönszigetre utalva, ahol Öcalant fogva tartják.

Törökország a Közel-Kelet és az EU között

A BDP társelnöke teljesen elégtelennek nevezte azt is, hogy a reform csak a magániskolákban engedélyezi a kurd nyelv oktatását. Mint mondta, a tanulás alapjog, amit az államnak ingyen kell biztosítania, ne csak a fizetős iskolákban lehessen hozzájutni. "Nem angol- vagy franciatanulásról beszélünk, hanem a saját anyanyelvünk elsajátításáról" - mutatott rá.

Utalva a politikai foglyok ezreire, a politikusnő továbbra is változatlannak látja a vélemény- és gyülekezési szabadság korlátozásait Törökországban. Volt olyan remény, hogy az úgynevezett KCK-per vádlottjait (a Kurd Közösségek Szövetségéhez tartozással vádolt több mint 200 ember, köztük számos újságíró) a reformcsomag rendelkezései alapján szabadon engedhetik.

Sabahat Akkiraz, a legnagyobb ellenzéki erő, a világi Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője szerint a csomag azt jelenti, hogy "az alaviták Törökországban nem egyenjogú állampolgárok".

Ali Balkiz, az alaviták szövetségének elnöke szerint Törökország a kormány demokráciacsomagjával "nem demokratikusabb és világibb, hanem vallásosabb" lesz. A Diyanet vallásügyi hivatalnak és a kötelező hittannak, amelyre az alaviták is kötelesek járni, nincs helye egy világi államban - hangsúlyozta Balkiz. Az pedig, hogy az állami munkahelyeken megszűnik a nők iszlámkendő-viselésének tilalma, csupán a realitásokat tükrözi. Már most is mindennapos a fejkendős lányok, asszonyok látványa a városi és falusi önkormányzati hivatalokban - mondta az alavita vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.