Több tízezren menekültek el otthonukból

ENSZ: immár humanitárius válság is sújtja a Fülöp-szigetek déli részét

Az ENSZ értékelése szerint immár humanitárius válság is sújtja a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Zamboangát, ahol az elmúlt hetek erőszakhulláma miatt több tízezren menekültek el otthonukból.

2013.09.26 09:01MTI

Luiza Carvalho, a világszervezet e térséggel foglalkozó koordinátora szerdai közleményében hangsúlyozta: a menekülteknek élelmiszer- és vízhiánnyal, gyógyszerek, konyhai felszerelések, sátrak hiányával kell küzdeniük, ráadásul járvány fenyeget, mert már több fertőző betegség felütötte fejét a hajléktalanná váltak tömegei között.

Csak a város legnagyobb sportlétesítményében 70 ezer ember zsúfolódott össze az ENSZ-adatok szerint.

Az egymilliós Zamboangában szeptember eleje óta fegyveres harc folyik a rendőrök és katonák, valamint szélsőséges muzulmánok több száz tagú csoportja között.

Az összetűzések - amelyeknek a rendőrség adatai szerint eddig több mint 170 halálos áldozatuk volt, köztük 12 civil - azzal kezdődtek, hogy a szakadár muszlim lázadók legnagyobb szervezete, a Moro Nemzeti Felszabadítási Front (MNLF) említett csoportja betört a városba, és túszokat ejtett, felrúgva ezzel a szervezet és a kormány tavaly kötött fegyverszüneti megállapodását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.