Eközben a Távol-Keleten

Fülöp-szigetek, az Egyesült Államok előretolt helyőrsége?

Diplomáciai pengeváltás történt Kína és a Fülöp-szigetek között; előbbi burkoltan az USA-nak üzent.

2013.08.29 16:27MTI
Fülöp-szigetek - Kína és az USA közé beékelődve

A két ország viszonya egy több éve fennálló dél-kínai-tengeri területi vita miatt már korábban hűvösre fordult, és az utóbbi időben egyre feszültebbé vált.

Raul Hernandez, a Fülöp-szigetek külügyminisztériumának szóvivője elmondta: Benigno Aquino államfő úgy döntött, hogy lemondja jövő kedden esedékes egynapos látogatását a Nanningban rendezendő kereskedelmi rendezvényen. Hozzátette ugyanakkor, a Fülöp-szigetek tartja magát ahhoz az álláspontjához, hogy a nézeteltérések ellenére javulhatnak a két ország közötti kapcsolatok. Hernandez azt mondta, Kína hónapokkal ezelőtt kérte a Fülöp-szigetek kormányát, hogy küldjön magas rangú delegációt az eseményre.

A kínai külügyminisztérium a Reuters hírügynökséget ellenben úgy tájékoztatta, hogy ők nem hívták meg az államfőt. "Kína soha nem küldött meghívót a Fülöp-szigetek elnökének" - olvasható a minisztérium közleményében.

A kiállítást évente rendezik meg Kínában, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) és a Peking közti kereskedelmi kapcsolatok élénkítése érdekében. Idén az ASEAN tagjaként Fülöp-szigetek a rendezvény díszvendége.

Egy nappal korábban a Fülöp-szigetek elnöke még úgy nyilatkozott, hogy elutazik Kínába, bár csak egynapos utat tervez. Kína a bejelentés után, szerda este azt üzente a manilai kormánynak, hogy szerencsésebb lenne, ha Aquino lemondaná az utat.

A Fülöp-szigetek és Kína között egyre növekszik a feszültség a dél-kínai-tengeri területi vitájuk miatt. Manila januárban ENSZ-döntőbírósági eljárást kezdeményezett az ügyben, és azt követelte, hogy Kína tartózkodjon az ország szuverenitását sértő illegális tevékenységektől. Kína nemrég megerősítette parti őrségét a területen, miközben augusztus közepén Manila szövetségese, az Egyesült Államok kijelentette, hogy az eddiginél több katonát fog állomásoztatni a Fülöp-szigeteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.