Sok ember életét vesztette

Gyilkos földcsuszamlások a Fülöp-szigeteken

Földcsuszamlásokat okozott a monszuneső a Fülöp-szigetek északnyugati részén, legalább húsz ember vesztette életét.

2013.09.23 16:48MTI

A katonaság mellett a helybeliek is részt vesznek hét eltűnt ember utáni kutatásban Zambales tartományban. Két faluban eddig tizenöt holttestet találtak, az áldozatokat maga alá temette a sárlavina, két másik településen további öt ember vesztette életét.

A térségben sok lakóházat betemetett a sár, s azok, akiknek nem jut lapát, fazekakat és kezeiket használják ásásra a mentésben. "Hosszú idő óta most először szakadt így ránk az ég" - jelentette ki Jeffrey Khonghun, Subic város polgármestere a manilai DZBB rádiónak.

A fülöp-szigeteki főváros, Manila több alacsonyan fekvő területét is elárasztotta a sártenger hétfőn, a hatóságok elrendelték a munkahelyek és iskolák ideiglenes bezárását. Az év legnagyobb erejű tájfunja, az Usagi szombaton söpört végig a Tajvan és a Fülöp-szigetek közötti Luzon-szoroson, viharos esőkkel sújtva a Fülöp-szigetek északi részét.

A szupertájfun óránként 222 kilométeres tartós szelekkel és a 260 kilométert is meghaladó széllökésekkel vonult át a tajvani fővárostól, Tajpejtől 550 kilométerrel délre fekvő térségen. A szupertájfun felerősítette a térségben a monszun hatását is, így rendkívüli mennyiségű csapadék hullott, áradásokat, földcsuszamlásokat okozva.

Szupertájfunnak azt a vihart nevezik, amelyben a széllökések sebessége meghaladja az óránkénti 240 kilométert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.