Bővítést tervez

Irán átvette a busehri atomerőmű felügyeletét Oroszországtól

Irán átvette a busehri atomerőmű felügyeletét az oroszoktól, és a létesítmény kibővítését tervezi ugyancsak Moszkva segítségével.

2013.09.23 18:16MTI

Az iszlám köztársaság déli részén található, 1000 megawatt teljesítményű erőmű biztonságos működését további két évig az oroszok szavatolják, és addig még a külföldi szakértők is a helyszínen maradnak.

Teherán a Siemens támogatásával kezdte meg a létesítmény kiépítését 1975-ben, azonban az 1979-es iszlám forradalom után a német cég nem vállalta a munkálatok befejezését.

Később az iraki-iráni háború hátráltatta az építkezést, amelyet végül az oroszok segítségével sikerült befejezni 2010-re.

Bár az atomerőművet még ugyanabban az évben beindították, az állandó technikai problémák miatt csak tavaly érte el működésének teljes kapacitását. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által ellenőrzött létesítmény kibővítéséről nemrég egyezett meg egy iráni-orosz gazdasági bizottság, miután korábban mindkét fél jelezte hajlandóságát a további együttműködésre.

Az új egység 4000 megawattal bővítené a busehri erőmű jelenlegi teljesítményét - mondta el Szalehi. Emellett az oroszok ígéretet tettek arra, hogy tíz évig ellátják a létesítményt fűtőanyaggal, amelyet elhasználása után vissza is vesznek.

A Nyugat, amely azzal gyanúsítja Iránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, nem nézi jó szemmel Moszkva és az iszlám köztársaság együttműködését. A busehri erőművel kapcsolatban az is aggodalomra ad okot, hogy a létesítmény földrengésveszélyes zónában fekszik.

A busehri erőmű az első létesítmény abban az atomerőmű-hálózatban, amelyet Irán 2030-ig szeretne létrehozni, hogy kielégítse az egyre növekvő hazai energiakeresletet, s az így felszabaduló fölösleges kőolajat és földgázt a külföldi piacokra szállíthassa. Teherán azt hangoztatja, hogy belátható időn belül legalább tíz további reaktort kíván építeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.