Hamarosan megállapodnak

Irán újabb atomerőművet építtet

Teherán és Moszkva hamarosan megállapodik egy újabb atomerőmű felépítéséről az iszlám köztársaságban. Haszan Róháni új iráni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő első, kétoldalú találkozóját szeptember 13-ára tervezik.

2013.08.11 21:05MTI

"Irán konzultációkat folytatott az orosz féllel és hamarosan szándéknyilatkozatot írnak alá egy új atomerőmű felépítéséről" - idézte a Russia Today angol nyelvű orosz tv-állomás portálja Ali Akbar Szálehi iráni külügyminisztert, aki ismét hangsúlyozta, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célú, mert az országnak szüksége van az atomenergiára áramtermeléshez és gyógyászati célból. 

A bejelentés megelőzi Haszan Róháni új iráni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember 13-ára tervezett első, kétoldalú találkozóját Biskekben, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója alkalmával. Róhánit augusztus 4-én iktatták be, és akkor már elmondta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat Oroszországgal az iráni atomenergia-fejlesztésről.
 
"Szükségünk van 20 ezer megawatt atomenergiára... Az iráni kormány tárgyalni fog erről a szomszédos országokkal, amelyek közül az egyik Oroszország" - mondta. Szergej Nariskin orosz parlamenti elnök ugyanezen a napon arról beszélt Teheránban, hogy Oroszországnak szándékában áll kiterjeszteni az együttműködést Iránnal a polgári célú atomenergia területén, miután elkészült és működésbe lépett a busehri erőmű. A Teherántól 1200 kilométerre délre lévő erőművet a németek kezdték építeni még 1975-ben, de Oroszország fejezte be 2011-ben.
 
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei arra gyanakszanak, hogy Irán titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, de ezt Teheránban rendszeresen cáfolják. A kérdésről évek óta sikertelen tárgyalások folytak, s Irán bíráló azt állítják, hogy Teherán csak az időhúzás céljából tárgyal, s közben titokban folytatja a fegyverfejlesztést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.