Damaszkusz külvárosaiban

Légi csapásokat mért a felkelők állásaira a szír hadsereg

A szír hadsereg támadta szombaton a felkelők állásait Damaszkusz külvárosaiban, valamint a közeli, keresztények lakta Maalúla településen.

2013.09.14 18:50MTI

A fővárosnak a lázadók kezén lévő külterületei ellen légi csapást hajtottak végre a hadsereg gépei.

Ugyancsak harci gépek támogatták a szárazföldi erők hadműveleteit Maalúlában. A települést még szeptember 8-án foglalták el a felkelők és a szélsőséges szunnita an-Núszra Front fegyveresei.

Három nappal később a kormányerők ellentámadásba lendültek, azóta nagy erőkkel próbálják kiszorítani a lázadókat a faluból.

A Damaszkusztól 55 kilométerre északra fekvő Maalúla az egyik legjelentősebb keresztény (melkita bizánci katolikus) város Szíriában, lakossága a Krisztus által is használt arámi (arameus) nyelvet beszéli.

A stratégiai fontosságú település a fővárost és az északra található Homsz várost összekötő főúton fekszik, így kulcsfontosságú az utánpótlás biztosítása szempontjából mind a kormányerők, mind a felkelők számára. Az ENSZ adatai szerint mintegy félmillió embert vágtak el a külvilágtól a harcok a Damaszkusz környéki településeken.

Valerie Amos, az ENSZ segélyezési programjának vezetője szerint valóságos csapdába kerültek az ottani lakosok, akik hiányt szenvednek ivóvízben, élelmiszerben és gyógyszerben. Különösen drámai a helyzet Moadamijet al-Sam faluban, ahol még mindig 12 ezer ember rekedt, noha sokan már korábban elmenekültek.

A helység már tíz hónapja ostromgyűrűben van, naponta csapódnak be lövedékek. A segélyszervezetek képtelenek eljutni a helyszínre. Kairói értesülések szerint az utóbbi két hétben legalább 1500 külföldi harcos érkezett Szíriába.

A szaúd-arábiai, jemeni, jordániai és egyiptomi dzsihádisták a szíriai szélsőséges milíciák sorait akarják erősíteni, hogy szembeszálljanak egy esetleges nemzetközi intervencióval.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet egyik vezetője a dpa hírügynökség jelentése szerint így fogalmazott: "az egész arab és muzulmán világ igaz hívői fegyvert ragadtak, segítenek megakadályozni, hogy az amerikai-cionista összeesküvés elérje Szíriát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.