"Mélyreható megbeszélések" Benjámin Netanjahuval

Amerika nyomás alá helyezi Izraelt?

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Jeruzsálembe látogat, ahol "mélyreható megbeszéléseket" folytat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

2013.09.13 20:35MTI
John Kerry amerikai külügyminiszter

A felek a tervek szerint a nemrég újraélesztett közel-keleti béketárgyalások jelenlegi állapotáról és a Szíriában kialakult helyzetről fognak tárgyalni - tájékoztatott a külügyminiszter szóvivője pénteken.

Az amerikai diplomácia vezetője a hét elején Londonban a tárgyalásokban érintett másik fél vezetőjével, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is találkozott. A palesztin-izraeli béketárgyalások közel hároméves szünet után - Kerry intenzív erőfeszítéseinek is köszönhetően - idén július végén kezdődtek újra. Az azóta eltelt időszakban többször is találkoztak egymással a felek, a párbeszéd célja az, hogy kilenc hónap alatt elérjék a végső megállapodást.

A két fél egyebek közt az úgynevezett kétállami megoldásról, Jeruzsálem jövőjéről és a több mint ötmillió palesztin menekült sorsáról is próbál egyezkedni. A tárgyalások felmelegítése óta eltelt időszakban a palesztin fél ugyanakkor többször is borúlátóan nyilatkozott az esetleges egyezséget illetően.

A két nép közötti béketárgyalások 2010-ben rekedtek meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítései miatt, amelyeket a palesztinok úgy tekintenek mint jövőbeli - az Izrael által 1967-ben megszállt Gázai övezet és Ciszjordánia, valamint Kelet-Jeruzsálem alkotta - államuk területének elorzását.

Izrael akkor bekebelezte Kelet-Jeruzsálemet, amit a nemzetközi közösség soha nem ismert el. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék független államuk fővárosának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.