Főpolgármester-választás

Moszkva a tét: a Kreml embere biztosan vezet, Navalnij csalásra hivatkozik

Hivatalos részeredmények alapján biztos győzelemre áll a Kreml embere, Szergej Szobjanyin a vasárnap tartott moszkvai főpolgármester-választáson, második fordulóra valószínűleg nem lesz szükség.

2013.09.09 07:17MTI
Fotó: MTI

Hétfő hajnali két óráig (helyi idő szerint) a szavazóhelyiségek jegyzőkönyveinek több mint 76 százalékát összesítette már a választási bizottság, s ennek alapján Szergej Szobjanyin, jelenlegi megbízott főpolgármestere a voksok 51,47 százalékával vezet.

Legnagyobb ellenfele, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus a vártnál jobb eredményt ért el: a választáson résztvevők 27,11 százaléka adta rá szavazatát. A harmadik és negyedik helyen a kommunista párt és a liberális Jabloko párt jelöltje áll, 10,69, illetve 3,49 százalékos eredménnyel.

A részvétel alacsony volt, a választásra jogosult moszkvaiak alig 27 százaléka ment el szavazni.

Navalnij egyelőre nem ismerte el vereségét. Választási stábja korábban azt állította, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által is támogatott Szobjanyin eredménye számításaik szerint elmarad az elsőfordulós győzelmet biztosító 50 százaléktól.

Az ellenzéki jelölt kijelentette, hogy nem ismerik el a hivatalos számlálás eredményét, mivel bizonyos jelek arra utalnak, hogy "a szavazatszámlálást manipulálták". Egyebek közt arra hivatkozott, hogy az első részeredmények csak órákkal a számlálás kezdete után váltak nyilvánossá.

"Amit látunk, azok nyilvánvaló csalások" - mondta Navalnij újságíróknak hétfőre virradó éjjel, kampánystábjának főhadiszállásán. "A lakóhelyen leadott szavazatok érvénytelenítését és második forduló megtartását követeljük" - jelentette ki.

"Ellenkező esetben felszólítjuk a polgárokat, hogy vonuljanak az utcára".

A várakozásoknál jobb, 27 százalék feletti eredményével a másodikként végzett Navalnij arra, a szerintük csalásra lehetőséget adó eljárásra utalt, amelyben a mozgásképtelen személyeket otthonukban felkeresve, mozgó urnákkal gyűjtik be a voksokat.

A hivatalos adatok azonban a várakozásoknak megfelelő Szobjanyin-győzelmet mutatnak, és csekély a valószínűsége annak, hogy második fordulót kelljen tartani a moszkvai főpolgármester megválasztására.

Szobjanyin a belvárosban tartott éjféli nagygyűlésen már magabiztosan beszélt a hívei előtt. Meggyőződését fejezte ki, hogy a végeredmény a kezdeti részeredményekhez hasonló arányú győzelmet mutat majd.

A moszkvai választáson kívül vasárnap Oroszország 10 régiójában tartottak kormányzóválasztást, 16 régióban pedig a helyi parlamenti képviselőkre voksoltak az arra jogosult állampolgárok. Átlagosan mintegy 30 százalékos volt a szavazók részvételi aránya, ami jócskán elmarad a tavalyi elnökválasztáson és a 2011 decemberi parlamenti választásokon tapasztaltaktól.

Dagesztánban és Ingusföldön nem volt közvetlen szavazás, a helyi törvényhozás a Vlagyimir Putyin államfő által jelöltek közül választott. Mindkét észak-kaukázusi köztársaságban az eddig megbízott elnök kapta a legtöbb szavazatot. Ingusföldön Junusz-Bek Jevkurov, Dagesztánban Ramazan Abdulatyipov lett a köztársasági elnök.

Fotó: MTI

A Kreml ellenzékének szempontjából a választások másik kiemelkedő fejleménye az volt, hogy Oroszország negyedik legnagyobb városában, a dél-urali Jekatyerinburgban Jevgenyij Rojzman ellenzéki jelölt nyerte meg a vasárnapi polgármester-választást.

Bár Rojzman "csak" 33 százalékos eredménnyel nyert a kormányzó Egységes Oroszország által támogatott Jakov Szilinnel szemben (30 százalék), Jekatyerinburgban egyfordulós választás volt, így győzelme végleges.

Az ellenzéki jelölt Mihail Prohorov milliárdos liberális ellenzéki pártjának támogatásával indult.

Eredménye az első eset, hogy egy orosz nagyvárosban ellenzéki jelölt győzelmet aratott a Kreml támogatottja felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.