A Navalnij-per háttere

Oroszország nem jogállam többé?

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki perbe fogása és elítélése után Oroszország többé nem jogállam, hanem rendőrállam, amelynek igazságszolgáltatását a politika irányítja.

2013.07.19 17:32MTI
Alekszej Navalnij (Fotó: MTI)

Erre mutatott rá pénteki kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német konzervatív újság moszkvai tudósítója, Reinhard Veser szerint ez a helyzet mindaddig nem fog változni, amíg Vlagyimir Putyin ül az elnöki székben. 

Miután nem zárható ki, hogy a 60 éves politikus két teljes hivatali időt fog kitölteni a Kremlben - azaz 2024-ig ő marad az államfő -, Oroszország tartós probléma lesz az európai politika számára. Az utóbbi alakítói majd csak Putyin után számíthatnak érdemleges orosz partnerre. A német közszolgálati televízió (ARD) tudósítói, Ina Ruck és Udo Lielischkies "kafkai pernek" minősítették a kirovi bírósági eljárást, amelyben öt év munkatáborra ítélték sikkasztás vádjával Navalnijt. 

Mint megjegyezték, a vád egyetlen, roppant ingatag tanúvallomáson alapult. A tárgyalásra nem idéztek be sem károsultakat, sem tanúkat. Az ügyészi vizsgálat során viszont a kihallgatott tanúk többsége a vádlott ártatlanságát erősítette meg szavaival. Navalnij ellen az volt a vád, hogy 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el egy állami fafeldolgozó cégtől, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott. Érdekességként hangzott el az ARD-ben, hogy az eljárást korábban beszüntették, mivel az ügyészség nem talált olyan támpontokat, amelyek alátámasztották volna Navalnij bűnösségét. 

Ám tavaly júliusban színre lépett Alekszandr Basztrikin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság elnöke, az orosz ellenzékkel szembeni leszámolások irányítója, és tv-adásban közvetített tanácskozáson "hordta le" a kirovi ügyészeket. "Itt van ez a Navalnij, aki ellen eljárás zajlott. Miért állítottátok le? Csak nem féltek? Az eljárást felújítjuk - ez az utolsó figyelmeztetés!" - harsogta a fehér zubbonyán tábornoki arany váll-lapot viselő férfi. 

Pár nappal később pedig megszólalt maga Putyin elnök is, aki szerint "tolvajnak börtönben a helye - itt nem lehet habozni". Basztrikin alighanem pezsgőt bontott a csütörtöki ítélet után, hiszen olyan embert juttatott rács mögé, aki többször tört már borsot az orra alá. Például azzal, hogy szétkürtölte: a nyomozó hatóság elnöke ingatlanokkal és lakóhellyel rendelkezik a NATO-tag Csehországban, emiatt pedig biztonsági kockázatot jelent Oroszországra nézve. 

Máskor pedig föltette blogjára azt a spotot, amelyben Basztrikin halálosan megfenyegeti a Novaja Gazeta nevű független újság egyik riporterét.

Navalnij "trófeájával" a főnyomozó egyúttal ismét bizonyíthatta, milyen fontos és nélkülözhetetlen a személye az orosz ellenzék letörése szempontjából. A kirovi ítélettel Basztrikin ázsiója tovább emelkedett a 2. számú "politbüróban", vagyis azon befolyásos személyek nem hivatalos csoportjában, akiket Putyin elnök komolyan vesz. 

Egyúttal pedig ő és a nyomozó bizottság még inkább támadhatatlanná vált abban a régóta zajló vitában, amely a nyomozók és a főügyészség között zajlik az utóbbi nagyobb önállóságáért.
 
Az ARD-nek nyilatkozó Leonyid Nyikityinszkij ellenzéki jogi szakértő rámutatott: a bírák csupán "végrehajtó segéderők" a kirovihoz hasonló kirakatperekben. (Ilyen volt 2004-ben, majd 2010-ben Mihail Hodorkovszkij sikkasztási pere, a Pussy Riot együttes tagjainak tavalyi elítélése, vagy Szergej Magnyitszkij "posztumusz" elítélése sikkasztás vádjával idén júliusban.) Ilyen ügyekben minden bíró értékeli a jelzéseket: nagyon is jól tudják, mit vár tőlük a hatalom. 

Aki nem az elvárások szerint cselekszik, az búcsút mondhat karrierjének: hamarosan áthelyezik, majd pár hónappal később elveszíti (jól jövedelmező) állását. A kirovi pert azért rendeztette meg a Kreml, hogy mindenkinek megmutassa: Ide nézzetek, mi mindent megengedhetünk magunknak! - fogalmazott Nyikityinszkij. A Financial Times szerint Navalnij elítélésével a Kreml egy veszélyes politikai vetélytársat állított félre. 

A verdiktben sokan a jogállamiságra és a polgári szabadságjogokra mért legsúlyosabb csapást látják azóta, hogy Hodorkovszkijt súlyos börtönbüntetésre ítélték. "Ez a per megmutatta, hogy a rezsim bárkit, bármilyen ürüggyel és tetszőleges időre börtönbe zárathat. Ennek voltunk ma szemtanúi" - mondta Vlagyimir Tor, egy nacionalista ellenzéki politikus. Habár a moszkvai utcákon az utóbbi időben alig került sor hangos ellenzéki megmozdulásokra, megfigyelők úgy vélik, hogy a kirovi ítélet fordulópontot jelent mind a Kreml, mind az ellenzék szempontjából. "Navalnij elítélése a lehető legrosszabb forgatókönyv az ő, családja, Oroszország és Putyin számára.

Úgy tűnik, Putyin eldöntötte, hogy nincs visszaút" - mondta az angol újság moszkvai tudósítójának Szergej Alekszasenko, az orosz jegybank korábbi elnökhelyettese, aki ma közgazdaságtant oktat a moszkvai Gazdasági Főiskolán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.