Ha mász nem szegít

A palesztionok nem avatkoznak be Egyiptom és Szíria ügyeibe

Palesztin fegyveres csoportok, köztük a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász mozgalom fegyveres szárnya, semlegességüket hangsúlyozták pénteken "az arab országokban" zajló eseményekkel kapcsolatban, valójában az egyiptomi és szíriai válságra utalva.

2013.09.06 19:59Sy
Szimpátiatüntetés Szíria mellett, török és Hamász zászlókkal

Az iszlamista Hamászhoz tartozó Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egy - az arcát eltakaró - szóvivője a Gáza övezet északi részén egy sajtóértekezleten azt mondta, szervezeteik nem akarnak beavatkozni az arab országok belügyeibe.

"Az ellenállás összes fegyveres csoportjának nevében, világosan és őszintén kijelentjük, hogy (...) nincs közünk az ott zajló eseményekhez" - mondta a szóvivő, más csoportok képviselőivel körülvéve.

A Kasszám Brigádok, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) és más kisebb csoportok előzőleg katonai parádét rendeztek a Gázai övezet északi részében.

"Sajnálattal fogadunk az arab országokban kiontott minden csepp vért, és elítélünk mindenféle beavatkozást bármelyik arab vagy más ország belügyeibe" - tette hozzá a szóvivő. A tájékoztatóról szóló beszámoló nem tér ki arra, hogy a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője megindokolta-e semlegességi nyilatkozatukat.

A Gázai övezetet 2007 óta irányítása alatt tartó Hamász nincs jó viszonyban a hadsereg által támogatott új egyiptomi vezetéssel, miközben a júliusban megbuktatott Mohamed Murszi elnök iszlamista rezsimjével kifejezetten szívélyes kapcsolatokat ápolt. A Hamász tisztségviselői sérelmezik, hogy július 3-a óta Kairó 1200-ról 300-ra csökkentette az egyetlen, rafahi határátkelő napi forgalmát. Kairó ugyanakkor azt veti a palesztin iszlamista mozgalom szemére, hogy a Murszi vezette Muzulmán Testvériséget támogatja a hatóságok ellenőrzése alól kicsúszó Sínai-félszigeten.

Az egyiptomi hadsereg közben "biztonsági folyosót" alakít ki a Gázai övezettel határos területen. A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap hétfői cikkében, az izraeli különleges szolgálatokra hivatkozva azt írta, egy tíz kilométer széles sávban kiköltöztetik a lakosokat a határhoz 500 méternél közelebb fekvő házakból, majd lerombolják azokat.

Az egyiptomi hadsereg így próbálja megakadályozni azt, hogy a Gázai övezetből a Muzulmán Testvériséggel szimpatizáló palesztin fegyveresek jussanak be Egyiptomba. Az utóbbi időkben mintegy 300 csempészalagutat semmisítettek meg, amelyen keresztül az országba palesztin harcosok és fegyverek jutottak el.

A MENA egyiptomi hírügynökség csütörtökön egy hivatalos forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy egy kilométer mély határsáv létrehozását tervezik, ahol felszámolnának minden gazdálkodó tevékenységet is. A jelentés szerint a hatóságok a rafahi határátkelő közelében szerdán és csütörtökön 38 csempészalagutat számoltak fel, amelyek 28 házból indultak ki, s korábban négyszáz más alagutat fedeztek fel a környék olívaültetvényei alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.