Újabb természeti katasztrófa

Felhőszakadás, tornádó, földrengés - mind Japánban

Egyszerre felhőszakadás és tornádó sújtotta, valamint erős földrengés rázta meg szerdán Japánt.

2013.09.04 11:20MTI

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a fő japán sziget, Honsú keleti részén, a csendes-óceáni partvidéken rengett a föld. A 6,5-es erősségű földrengés fészke 404 kilométer mélyen volt az óceánfenék alatt, a fővárostól, Tokiótól mintegy 637 kilométerre délre.

A sziget egész csendes-óceáni partvidékén rengett a föld, így Fukusima prefektúrában is, ahol a megrongálódott atomerőmű található. A fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek (Tepco) szerdán közölte, hogy az erőműben nem okozott további károkat a mostani földrengés.

"Meg tudjuk erősíteni, hogy semmi szokatlant nem tapasztaltunk" - közölte a vizsgálatok elvégzése után a Tepco szóvivője az AFP hírügynökséggel, majd hozzátette, hogy a vállalat szakemberei az esetleges károk felmérése céljából továbbra is a helyszínen tartózkodnak.

Az érintett területeken a vonatközlekedést leállították, a forgalom rövid időn belül helyreállt, azonban csak néhány órán át üzemelt, ugyanis délután a heves esőzések okoztak zavarokat. A Tokiótól északra fekvő Tocsigi prefektúrán végigsöprő tornádó háztetőket tépett le, lámpaoszlopokat csavart ki és ablakokat tört be.

"Szélsőségesen instabil az időjárás" - figyelmeztetett a tornádóveszélyre a meteorológiai szolgálat. A délnyugati és a központi térségben, valamint a sziget keleti partvidékének bizonyos területein evakuálás történhet a hatalmas mennyiségű csapadék okozta árvizek és földcsuszamlások miatt. Japánban - és főleg az ország keleti részén - 2011. március 11. óta minden földmozgás súlyos emlékeket ébreszt a lakosságban, mivel két és fél évvel ezelőtt az országban valaha bekövetkezett legnagyobb, a Richter-skála szerinti 9,0 erősségű földrengés rázta meg a szigetország északkeleti partvidékét.

A rengést szökőár követte, a katasztrófa legkevesebb 18 ezer áldozatot követelt, valamint megrongálta a fukusimai atomerőművet. Hétfőn egy tornádó több száz épületet rongált meg, illetve döntött porba Tokió egyik északi elővárosában, több mint hatvan ember pedig megsérült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.