The end

Visszavonul Mijazaki Hajao japán animációs filmrendező

A velencei filmfesztivál után visszavonul a világhírű japán animációs filmrendező, Mijazaki Hajao.

2013.09.02 00:30MTI
Fotó: wikipedia.org

Mijazaki úgy döntött, hogy a Kaze Tachinu (The Wind Rises) című új munkája lesz utolsó filmje, amely után nyugdíjba vonul - jelentette be Hisino Kodzsi, a Ghibli japán filmstúdió elnöke vasárnap Velencében.

A 72 éves japán mester alkotása, amely a versenyfilmek között indul a 70. velencei filmfesztiválon, a második világháború legendás japán vadászrepülőgépe, a híres Mitsubishi A6M Zero tervezőjének, Horikosi Dzsiro japán mérnöknek az életét meséli el.

Mijazaki filmrendezőként 1979-ben debütált a Cagliostro vára című filmjével. A Chihiro Szellemországban című filmje 2002-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját, 2003-ban pedig a legjobb animációs filmnek ítélt Oscar-díjat.

A rendező 1985-ben alapította meg Takahata Iszao és Szuzuki Tosio közreműködésével cégét, a Studio Ghiblit.

Mijazaki Hajao új animációs filmje kasszasiker Japánban, ám a nacionalizmus és a háború veszélyeit boncolgató alkotás egyszersmind kritikák kereszttüzébe állította az Oscar-díjas filmrendezőt.

Mijazaki a tervek szerint pénteken tart sajtótájékoztatót Velencében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.