Fél évig is húzódhat az engedélyezés

Leállítják és átvizsgálják Japán még működő két atomreaktorát

Japán az utolsó reaktorok kikapcsolásával az ősz folyamán átmenetileg várhatóan atomenergia nélkül marad, kérdéses ugyanis, hogy az ország többi, még működőképes reaktora mikortól indulhat újra.

2013.09.02 09:18MTI
Fotó: MTI

Biztonsági ellenőrzés miatt ideiglenesen leállítják Japán két még működő atomreaktorát - közölte a létesítményt üzemeltető cég hétfőn. Az atomblokkok leállásával ideiglenesen szünetelhet az atomenergia-ellátás a szigetországban.

Az Electric Power vállalt közölte, hogy az Ói városában található erőmű két, még üzemben lévő blokkja közül a hármas számút már hétfőn kikapcsolják, a négyes reaktort pedig várhatóan szeptember közepén állítják majd le.

Egyelőre bizonytalan, hogy a július közepén - a heves tömegtüntetések ellenére újraindított - reaktorok mikor lépnek újra működésbe. A japán atomenergia-hatóságok szeptember végéig kiadott engedélye nyomán a szigetország ötven működőképes reaktorából már csak az Óiban található két blokk üzemelt.

A szakemberek június végén vizsgálták a reaktorokat, és úgy találták, hogy "nem jelentenek azonnali, súlyos biztonsági kockázatot", az eredetileg szeptember végére tervezett rutinellenőrzések miatt azonban az Ói erőműben is feltétlenül le kell állítani az áramtermelést.

Japán az utolsó reaktorok kikapcsolásával az ősz folyamán átmenetileg várhatóan atomenergia nélkül marad, kérdéses ugyanis, hogy az ország többi, még működőképes reaktora mikortól indulhat újra.

Az országban - ahol az atomenergia az energiaszükséglet harmadát fedezi - a 2011. márciusi fukusimai atomkatasztrófa miatt július 8. óta rendkívül szigorú, a természeti katasztrófák és más vészhelyzetek okozta üzemzavarok elleni fejlesztéseket előíró nukleáris biztonsági szabályzat van érvényben. Az augusztusban a fukusimai 1. számú reaktornál tapasztalt szivárgás pedig tovább élezte az atomerőművek körül kialakult feszült közhangulatot és fokozta a hatóságok éberségét.

Az atomlétesítményeket üzemeltető cégek engedélykérelmeinek elbírálása akár fél évig is elhúzódhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.