Új szabályok

Szíria - megállapodott az amerikai szenátus a katonai határozattervezetről

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága kedden este megállapodott a Szíria ellen katonai erő alkalmazását engedélyező határozat tervezetében. A tervezet egyebek között 60 napra korlátozva engedélyezi az Egyesült Államoknak a katonai akciót, de ez bizonyos feltételekkel és csak egyszer 30 nappal meghosszabbítható.

2013.09.04 07:15MTI

Megtiltja szárazföldi erők bevetését Szíriában. A tervezetről szerdán szavaz a bizottság, amely ha jóváhagyja azt, akkor a teljes szenátus szavaz róla szeptember 9-én. A katonai erő alkalmazásához a támogatást Barack Obama elnök kérte a kongresszustól.

Az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát szervezetei Obama mellé álltak abban, hogy katonailag be akar avatkozni Szíriában. Az Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság (AIPAC) közölte kedden: a kongresszusi támogatás, amelyet az elnök kért, biztosíték lesz arra, hogy a "tömeges méretű barbárság" nem marad megtorlatlanul.

A katonai akcióval az Egyesült Államok azt üzenné Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatóinak - Iránnak és a Hezbollah libanoni síita szervezetnek -, hogy nem tűri a tömegpusztító fegyverek alkalmazását - olvasható az AIPAC közleményében. A szervezetnek jelentős befolyása van a kongresszusban.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szintén támogatja Obamát, közleményében jelentős nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a katonai fellépést, és leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége cselekedni ebben a helyzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.