Merkel vagy Steinbrück?

Európa politikailag szinte béna - nyakunkon a német választások!

Egy erős Németországról beszélt a német kancellár kedden, szociáldemokrata kihívója ugyanakkor a társadalmi egyenlőtlenségek növelését vetette ellenfele szemére. Angela Merkel és Peer Steinbrück utolsó közvetlen parlamenti vitája a választás előtt három héttel volt a német parlament alsóházában (Bundestag).

2013.09.03 18:25MTI
Angela Merkel hivatalban lévő német kancellárról és szociáldemokrata kihívójáról, Peer Steinbrückről televíziós vitájuk előtt

Angela Merkel a szeptember 22-i választással véget érő törvényhozási ciklust lezáró parlamenti beszédében belpolitikai és uniós kérdések mellett Szíriáról is beszélt. "Nem lehet kétség afelől, hogy a vegyi fegyverek kegyetlen bevetése súlyosan sérti a nemzetközi jogot" - mondta Merkel a Bundestagban, anélkül azonban, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök körüli vezetést nevezte volna meg elkövetőként. "Efölött nem térhetünk egyszerűen napirendre" - tette hozzá.

A kancellár utalt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) folyó vitára, de elismerte, hogy a BT-tanácskozás "holtponton van, különösen Oroszország és Kína igen kemény magatartása miatt". Megerősítette, hogy országa nem fog részt venni egy esetleges katonai beavatkozásban Szíria ellen.

A katonai beavatkozást valamennyi német parlamenti párt elutasítja. Ez volt az egyetlen ügy, amelyben a búcsúzó parlamenti frakciók egyetértettek. A 2014-es költségvetés tervezetéről szóló vitanapot a választási kampány határozta meg. Merkel a konzervatív-liberális koalíció eredményeit mérlegre téve úgy vélte, kormánya "szenzációs sikereket" ért el az államháztartási konszolidációban, és irányításával "kiváló" állapotba került a gazdaság. "Négy jó év van Németország mögött, mivel sok embernek jobban megy most, mint négy évvel ezelőtt" - hangsúlyozta Angela Merkel.

Kihívója úgy vélte, "négy elvesztegetett év" áll a németek mögött. A magát az ország újraegyesítése óta a legsikeresebb kormánynak nevező Merkel-kormány valójában a "legtétlenebb, és a legnagyobb szájú" kabinet - mondta Peer Steinbrück. "Németországot nem az értékének megfelelően irányították" - tette hozzá a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje. Kormányzás helyett államigazgatás zajlik 2009 óta, így a szükséges reformok mind megfeneklettek és nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek - vélekedett.

A legélesebben az euróövezeti válságkezelés ügyében fogalmaztak a szónokok. Steinbrück úgy vélte, a Merkel-féle egyoldalú, megszorításokra alapuló válságkezelés megbukott. A kancellár viszont azt hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták csaknem valamennyi válságkezelő intézkedést megszavazták a Bundestagban, ezért érthetetlen, hogy "miért lármáznak olyan nagyon".

Egy interjúban, amelyet szeptember 16-án sugároz majd az ARD közszolgálati televízió, Merkel egy kedden közzétett részlet szerint azt mondta, hogy a szociáldemokraták ugyan támogatták a válságkezelő programokat, de "teljesen megbízhatatlanok" uniós ügyekben.

Ez "piszokság" - reagált felszólalásában Frank-Walter Steinmeier, az SPD frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a szociáldemokraták támogatása nélkül a fiskális paktumtól az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerig egy sor terv megbukott volna, Merkel viszont "vagdalkozik, ahelyett hogy hálás lenne azoknak, akik kiálltak Európáért".

Peer Steinbrück megjegyezte: Merkelnek tudnia kell, hogy kijelentésével "hidakat éget fel". A magát az európai egység eszméjének híveként számon tartó párt "nem felejti el" a sértést - tette hozzá.

A választások előtt három héttel a felmérések alapján a konzervatív CDU/CSU pártszövetség 40 százalék körüli választói támogatottsággal bír. Koalíciós társa, a liberális FDP pedig 5-6 százalékon áll, vagyis eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot. Az SPD-nek 22-26 százalék közötti támogatottságot jeleznek a legutóbbi mérések, míg a szociáldemokratákkal közös kormányzásra készülő Zöldek 11-12 százalékon állnak. A reformkommunista Baloldal - amellyel országos szinten egy párt sem hajlandó összefogni - 8-10 százalékos választói támogatottsággal rendelkezik.

Megfigyelők szerint a jelenlegi erőviszonyok alapján az várható, hogy hatalmon marad a konzervatív-liberális koalíció, vagy a CDU/CSU nagykoalícióra kényszerül az SPD-vel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.