Németország

Elégedettek a Merkel-kormánnyal a németek

Elégedett Angela Merkel kormányának eddigi teljesítményével a német gazdasági, politikai és államigazgatási döntéshozók nagy része, szinte egységesen azt várják, hogy továbbra is ő maradjon a kancellár.

2013.07.18 16:35MTI
MTI

A Capital című gazdasági magazin megbízásából készített felmérés szerint a szeptemberi országos parlamenti választás előtt alig két hónappal a döntéshozók 55 százaléka elégedett a Merkel-kormánnyal. A ciklus elején a német döntéshozó elit jóval kevésbé lelkesedett a konzervatív-liberális koalícióért, 2010-ben még csak 6 százalékuk volt elégedett a kabinet munkájával.

A német sajtóban csütörtökön ismertetett felmérés szerint a megkérdezettek 86 százaléka azt szeretné, hogy Merkel kancellár maradjon, és 60 százalékuk szerint a legjobb az lenne, ha fennmaradna a jelenlegi koalíció. Egy évvel korábban még a döntéshozók 80 százaléka úgy vélte, hogy a konzervatívok és a szociáldemokrata párt (SPD) összefogása, a nagykoalíció lenne a legjobb Németországnak. Jelenleg csupán 24 százalék gondolja ezt, és 9 százalék szeretné, hogy az SPD és a Zöldek kerüljenek hatalomra.

A több mint 500 vállalati felsővezető, államigazgatási vezető és politikus megkérdezésével végzett felmérés szerint a német döntéshozó elit csaknem minden szempontból rátermettebbnek tartja Angela Merkelt, mint szociáldemokrata kihívóját, Peer Steinbrücköt. Merkelt nagyjából tízből kilencen tartják erős vezetőnek és jó stratégának, de csak 14 százalék tartja a kancellárt karizmatikus politikusnak. Peer Steinbrück - aki a 2005-2009 közötti nagykoalíció idején pénzügyminiszter volt - a megkérdezettek 60 százaléka szerint ugyan kompetens, vagyis ért ahhoz, amiről beszél, de rossz politikát képvisel. A döntéshozók mindenekelőtt a baloldal beígért adóreformját utasítják el, 83 százalék helyteleníti az SPD és a Zöldek javaslatát, amely szerint a leggazdagabb rétegek adóinak emelésével kell növelni az állami bevételeket.

A felmérést az IfD Allensbach közvélemény-kutató intézet végezte, amely 1987 óta félévente készíti el az úgynevezett Capital-Elite kutatást az üzleti magazinnak. Az új adatok szerint a német döntéshozó elit vegyes várakozásokkal tekint előre, 73 százalék szerint nem biztos, hogy az euróövezet túl van már a válság legnehezebb szakaszán. A megkérdezettek többsége osztja a német nemzeti bank, a Bundesbank vezetőinek véleményét, miszerint az Európai Központi Bank elhibázott politikát követ a válságba került euróövezeti tagországok államkötvényeinek felvásárlásával. Ugyanakkor az euróba vetett bizalom a 2011 második fél éve óta töretlenül erősödik, azóta 49-ről 62 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint az euró biztosan túléli a válságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.