Megint rossz helyre nyúlt

Élesen bírálják Günter Grasst, mert támadta Merkelt NDK-s múltja miatt

Élesen bírálták Németországban a kormánypárti keresztényszocialisták (CSU), kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) is Günter Grasst, amiért a Nobel-díjas író egy vitában megszólta Angela Merkelt a német kancellárt NDK-s múltja miatt.

2013.06.28 20:08MTI

"Minden tiszteletünk Günter Grassé mint íróé, de 23 évvel a német egység után elfogadhatatlan az NDK-s élet ilyen becsmérlése" - mondta Erwin Sellering, Mecklenburg-Előpomeránia tartomány miniszterelnöke a Bild című lap pénteki számában.

Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke is elhatárolódott Grass kijelentéseitől.

Günter Grass szerdán este Peer Steinbrückkel, az SPD kancellárjelöltjével folytatott vitában FDJ-funkcionáriusnak nevezte a német kancellárt. Az FDJ (Szabad Német Ifjúság) az NDK egyetlen államilag elismert ifjúsági szervezete volt, a Kommunista Ifjúsági Szövetség keletnémet megfelelője. A 85 éves író a vitában azt mondta Merkelről: "Kettős, össznémet kiképzést kapott. Az FDJ-időkben megtanulta a simulékonyságot és opportunizmust, (Helmut) Kohl (német kancellár) mellett pedig azt, hogyan bánjon a hatalommal."

Éles szavakkal utasították vissza a CSU és a CDU részéről Grass bírálatát. "Lassan felvetődik a kérdés, tényleg csak dohány van-e Grass pipájában" - jegyezte meg Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Gerda Hasselfeldt, aki a CDU/CSU közös alsóházi frakcióján belül a bajor (CSU-)képviselők vezetője, azt ajánlotta Günter Grassnak, hogy "inkább a saját múltjában" vájkáljon. A politikus arra utalt, hogy az író fiatalkorában a náci haderő leghírhedtebb alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt, ám ezt csak hat évtizeddel a világháború után ismerte be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.