Obama mellett

Kerry és Hagel tanúskodni fog Szíriával szemben

John Kerry amerikai külügy- valamint Chuck Hagel védelmi miniszter is tanúskodni fog kedden a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatban a szenátus külügyi bizottságában.

2013.09.02 19:47MTI
MTI

Barack Obama elnök a hétvégén jelentette be, hogy a kongresszus felhatalmazását kéri a Szíria elleni katonai akcióhoz. Ezt azért kívánja elrendelni, hogy megbüntesse Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, amiért az Washington meggyőződése szerint augusztus 21-én vegyi fegyvert vetett be a polgári lakosság ellen.

A kongresszus őszi ülésszaka ugyan csak szeptember 9-én kezdődik, de a szenátusban már a héten megkezdődnek a meghallgatások az esetleges szíriai beavatkozással kapcsolatban. A keddi külügyi bizottsági ülést még ugyanazon a napon a katonai szaktestület tanácskozása követi majd. A szövetségi törvényhozás két háza plenáris ülésen a jövő héten kezdi meg a kérdés megvitatását.

Az amerikai kormány az elnöki bejelentés nyomán erőteljes lobbikampányt annak érdekében, hogy meggyőzze azokat a kongresszusi tagokat, akik vonakodnak támogatni a Szíria elleni csapásmérést. Az elnök, az alelnök és a Fehér Ház kabinetfőnöke szaporította a képviselőkhöz és szenátorokhoz intézett telefonhívásokat.

A képviselőház mintegy 70 tagját vasárnap tájékoztatták zárt ajtók mögött és a következő napokban több ilyen titkos tanácskozást terveznek. Obama elnök hétfőn a Fehér Házban fogadja a Szíria ellen az elnök által meghirdetetett korlátozott csapásnál keményebb fellépést sürgető John McCain és Lindsay Graham republikánus szenátort.

Az amerikai külügyminiszter a vasárnapi televíziós nyilatkozataiban kifejezte meggyőződését, hogy a kongresszus jóvá hagyni a szíriai beavatkozást. Több elemző azonban ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg, a The New York Times pedig egyenesen arról írt, hogy a magát a képviselőházi republikánus többség szavazataira bízó Obama lehet "a modern idők első olyan elnöke, aki elveszít egy szavazást az erő alkalmazásáról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.