Szíria

Obama a kétkedő kongresszusi tagok meggyőzéséért lobbizik

Erőteljes lobbikampányt indított Barack Obama amerikai elnök és kormányzata, hogy meggyőzze azokat a kongresszusi tagokat, akik vonakodnak támogatni a Szíria elleni csapásmérést - közölte helyi idő szerint vasárnap egy magas rangú fehér házi illetékes.

2013.09.02 11:25MTI
mti

Elmondása szerint Obama, Joe Biden alelnök és Denis McDonough kabinetfőnök szaporította a képviselőkhöz és szenátorokhoz intézett telefonhívásokat.

"Minden híváskor és tájékoztató célú találkozón ugyanazt az alapvető érvet sulykoljuk: ha semmit sem teszünk (Bassár el-)Aszad (szíriai elnök) ellen, meggyengül a vegyi fegyverek használata elleni nemzetközi szabályozás elrettentő hatása, ez pedig felbátoríthatja Aszadot és fő szövetségeseit - a Hezbollahot és Iránt -, akik úgy láthatják, hogy a nemzetközi normák ilyen szembeszökő megsértésének sincsenek következményei" - folytatta a tisztségviselő.

Vasárnap délután a kongresszus tagjainak tartott kétórás, zárt ajtók mögötti tájékoztatóra mintegy hetven törvényhozó gyűlt össze. Sokan közülük azt hangoztatták a tájékoztatás után, hogy további részletekre van szükségük Obama tervéről és tényekre az állítólagos vegyifegyver-támadásról. A következő három napra még több ilyen titkos tanácskozást terveznek.

Hétfőn Obama a Fehér Házban fogadja John McCain szenátort, a befolyásos republikánus párti héját. McCain vasárnap azt hangoztatta, nem biztos benne, hogy támogatja a Szíria elleni csapásokat engedélyező határozatot - nem mintha ellenezné a katonai akciót, épp ellenkezőleg, keményebb katonai fellépést tartana szükségesnek a korlátozott cirkálórakéta-csapásoknál.

A politikai színkép másik végén mindkét párthoz tartozó politikai elszigetelődéspártiak, pénz- és adóügyi konzervatívok és beavatkozásellenesek szokatlan koalíciója még a korlátozott beavatkozást is ellenzi, attól félve, hogy az egy újabb költséges, ráadásul véres konfrontációba rángathatja bele az országot.

Hétfőre is várható egy sor telefonbeszélgetés az ügyben kongresszusi tagokkal, valamint egy értekezlet demokrata párti képviselőkkel - mondta az idézett illetékes. Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke azt közölte, hogy testülete keddre tervez ülést. A szenátus fegyveres erők bizottsága egy nappal később tanácskozik - jelezte Jim Inhofe szenátor, a bizottság legmagasabb rangú republikánus párti tagja.

A kongresszus tagjai, akik e napokban valójában még nyári szabadságukat töltik, élesen eltérő véleményeket hangoztattak azt illetően, hogy zöld jelzést adjanak-e Obamának az Aszad-rezsim elleni katonai megtorláshoz, és hogy a főparancsnoki kérés elutasítása mit jelentene Amerika jó híre számára.

John Kerry külügyminiszter bizalmas jelleggel azt jósolta, hogy a törvényhozók támogatni fogják a korlátozott katonai csapásokat, mert "valóban túl nagy a tét". Megfigyelők szerint Obama valószínűleg nagyobb támogatást kap majd a demokraták ellenőrizte szenátustól, mint a republikánus többségű képviselőháztól, de mindkét helyen nehéz harcra számíthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.