Peking aggódik

Nemzetközi jogot sérthet a beavatkozás Szíriában?

Kína komoly aggodalmát fejezte ki bármilyen egyoldalú Szíria elleni katonai lépéssel kapcsolatban a külügyminisztérium szóvivőjének hétfői tájékoztatóján.

2013.09.02 11:14MTI

Hung Lej arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok ismertette a szíriai vegyifegyver-használatra vonatkozó bizonyítékait. Ennek ellenére hozzáfűzte, egyik oldalnak sem szabad az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek vizsgálati eredményét megelőlegeznie.

A világszervezet szakértőinek objektív és pártatlan kutatást kell végezniük a szíriai kormánnyal konzultálva - állapította meg a szóvivő.

Vang Ji kínai külügyminiszter korábban kijelentette, hogy országa álláspontja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem léphet a kérdésben, amíg az ellenőrök nem hozzák nyilvánosságra megállapításaikat. Elmondta, a világszervezet jóváhagyása nélküli külső katonai beavatkozást nemzetközi jogilag megkérdőjelezhetőnek, az ENSZ alapokmányával ellentétesnek tartanának.

A tárcavezető önmérsékletre és nyugalomra intett, s továbbra is a békés, tárgyalásos megoldás mellett állt ki. Erről igyekezett meggyőzni partnereit is, így például a német és a francia külügyminisztert, akikkel még a múlt héten beszélt telefonon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.