Szíria

A damaszkuszi kormány az ENSZ-et győzködi: hárítsák el az amerikai csapást!

"A szíriai kormány felkéri az ENSZ főtitkárát, hogy vállalja a felelősségét (...) s tegyen erőfeszítéseket minden, Szíria elleni agresszió elhárítására, illetve tegyen lépéseket a válság békés politikai megoldása érdekében".

2013.09.02 13:12MTI
Fotó: MTI

Damaszkusz kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy gátoljon meg "minden agressziót Szíria ellen" - jelentette hétfőn a SANA hivatalos szíriai hírügynökség.

"A szíriai kormány felkéri az ENSZ főtitkárát, hogy vállalja a felelősségét (...) s tegyen erőfeszítéseket minden, Szíria elleni agresszió elhárítására, illetve tegyen lépéseket a válság békés politikai megoldása érdekében" - írta Bassár el-Dzsaafari, az arab ország állandó ENSZ-képviselője a Ban Ki Munnak küldött levélben.

A SANA tudósítása szerint a nagykövet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy "lássa el továbbra is a biztonsági szelep szerepét, megakadályozva az erőnek a nemzetközi törvényesség keretein kívüli abszurd alkalmazását". Az Egyesült Államoknak pedig szerinte "a béke szponzorának és Oroszország partnerének kellene lennie a Szíriáról szóló nemzetközi értekezlet előkészítésében, s nem egy olyan államnak, amely erőt alkalmaz bárkivel szemben, aki ellenzi a politikáját".

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a tesztek tanúsága szerint szarin ideggázt bocsátottak ki felkelők ellenőrizte területekre augusztus 21-én. Dzsaafari szerint Kerry "a terroristák által koholt régi meséket vett át, amelyek az internetről származó hamis fotókon alapultak".

Faiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes szerint az országa elleni esetleges amerikai katonai bevetés "az al-Kaida támogatását" jelentené. A BBC-nek adott interjújában Mekdad hozzáfűzte, hogy a vegyifegyver-támadásokért nem Bassár el-Aszad elnök csapatai a felelősek, sokkal inkább az Egyesült Államok támogatta csoportok. Egy Szíria elleni amerikai támadás csak növelné az amerikaiak iránti gyűlöletet, és destabilizálná az egész Közel-Keletet - hangoztatta a hétfőn sugárzott interjúban.

A szíriai hadsereg közben továbbra is harckészültségben van, még ha az amerikai csapás lehetősége távolabbra tolódott is" - közölte az AFP francia hírügynökséggel a szíriai biztonsági szolgálatok egy magas rangú tisztségviselője. "A Szíria elleni amerikai agresszió, ha bekövetkezik, a terrorizmus támogatásának egy formája lesz. (...) A hadsereg riadókészültségben van és marad is mindaddig, amíg a terrorizmust teljesen ki nem irtjuk" - mondta a név nélkül nyilatkozó illetékes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.