Eldengueít a láz

Több tucat halálos áldozata van a dengue-láznak Közép-Amerikában

Összesen 32-en haltak már meg idén dengue-lázban Közép-Amerikában - derül ki egy pénteken közzétett hivatalos összesítésből.

2013.08.31 08:32MTI

Hondurasban 17-en, Guatemalában és Nicaraguában hatan-hatan, Costa Ricában ketten estek áldozatul a kórnak, Salvadorban pedig egy embert ölt meg a fertőző láz.

A szúnyogok terjesztette betegségben közel 64 ezer ember fertőződött meg, ebből 31 ezren Costa Ricában, közel 22 ezren Hondurasban.

Utóbbi országban szükségállapotot rendeltek el a járvány miatt, amely tavaly még csak két ember életébe került ott.

A közép-amerikai megbetegedések számának gyors növekedése miatt a közelmúltban aggodalmát fejezte ki a pánamerikai egészségügyi szervezet, és elővigyázatossági intézkedésekre szólította a térség államait és lakosságukat.

A dengue-láz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi becslése szerint világszerte több mint 2,5 milliárd embert, azaz az össznépesség 40 százalékát fenyegeti. A betegség vérzéses formája 500 ezer embernél jelentkezik - főként gyermekeknél -, az esetek több mint 2,5 százaléka halállal végződik. A vírus Európában is megjelent, az első megbetegedéseket 2010-ben észlelték Délkelet-Franciaországban és Horvátországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.