A vizsgálat utolsó napján

Szíria - kórházlátogatásra indultak az ENSZ-szakértők

Az ENSZ szíriai vegyifegyver-szakértői kórházlátogatásra indultak Damaszkusz központi, a szíriai kormányzat által ellenőrzött negyedébe.

2013.08.30 13:53MTI

Az ellenőrök az ENSZ három autójából és a szíriai kormányerők járműveiből álló konvojjal hagyták el a Damaszkusz belvárosában fekvő szállodát.

A biztonsági szolgálat egy munkatársa elmondta, hogy a Mazzé katonai kórházba tartanak, ahol az állítólagos gáztámadás egyes áldozatait ápolják. Korábban ellentmondásos hírek érkeztek az ENSZ szíriai vegyifegyver-szakértőinek pénteki helyszíni vizsgálatairól: miközben az AP amerikai hírügynökség azt jelentette, hogy elhalasztották az ellenőrzés megkezdését, más hírügynökségek szerint elindultak az utolsó vizsgálatok helyszínére.

Az AP szerint az ENSZ-ellenőrök konvoja pénteken reggel elhagyta a szállodát, de percekkel később visszafordult. Nem világos, hogy miért. A Reuters brit és az AFP francia hírügynökség viszont csak az elindulásról számolt be, és arról, hogy ezen a napon a kormányzat által ellenőrzött területen végeznek ellenőrzést.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy a vegyifegyver-ellenőrök pénteken fejezik be vizsgálatukat az augusztus 21-én Damaszkusz közelében történt gáztámadással kapcsolatban, amelyben több mint háromszázan vesztették életüket. Az ellenőrök a vizsgálat befejezését követő napon hagyják el Szíriát.

Mindez azért különösen fontos, mert a megfigyelők többsége egyetért abban, hogy amíg az ENSZ-szakértők Szíriában vannak, az amerikai haderő nem indít támadást. Ezzel az akcióval a vegyi fegyver bevetését torolnák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.