Haza mehettek

Szabadon engedtek két algériai foglyot Guantánamóról

Az Egyesült Államok visszaküldött hazájába két algériai állampolgárságú rabot, akiket több mint egy évtizedig tartottak fogva a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton lévő börtönben.

2013.08.29 19:56MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A két férfit az algériai hatóságoknak adták át szerda este, a továbbiakban ügyükben az algériai ügyészség fog eljárni. Tavaly szeptember óta ők voltak az első rabok, akik elhagyhatták a kubai területen működő amerikai katonai bázis börtönét.

A The Miami Herald című amerikai lap értesülése szerint a két - most 34, illetve 37 éves - algériai az elsők között került be a Guantánamón 2002-ben létrehozott börtöntáborba. Elengedésükkel 164-re csökkent az ott fogva tartott rabok száma.

A guantánamói börtönben jelenleg 36 rab folytat éhségsztrájkot, közülük 32 embert kényszertáplálással tartanak életben. Barack Obama amerikai elnök több alkalommal is megígérte, hogy felszámolja a börtöntábort, ahol terrorizmussal gyanúsított foglyokat őriznek.

Az utóbbi években több algériai állampolgárságú foglyot engedtek el Guantánamóról. Többségük ellen nem indult eljárás hazájukban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.