Lavrov szerint igen

Szíria - A Genf-2 konferencia megakadályozása az események célja?

A Damaszkusz keleti külvárosában történt vegyi támadásról szóló hírek, az ezzel kapcsolatosan kezdődő hisztéria egyik célja a szíriai politikai rendezést szolgáló Genf-2 konferencia előkészületeinek megakadályozása lehet - közölte hétfői rendkívüli tájékoztatóján az orosz külügyminiszter.

2013.08.26 15:39MTI

Moszkva és Washington képviselői szerdára tervezték a Genf-2 értekezlet előkészítésének egyeztetését. A 2012-ben tartott tanácskozáshoz hasonló Szíria-konferencia összehívását május 7-én jelentették be Moszkvában John Kerry amerikai külügyminiszter látogatásán.

Szergej Lavrov most azt közölte, hogy szeptemberben nincs realitása a konferencia megtartásának. Szavai szerint túlságosan negatív a hozzáállása a tanácskozáshoz Bassár el-Aszad ellenfeleinek ahhoz, hogy szervezési kérdésekkel foglalkozzanak, ezért a tartalmi kérdések megoldására kell törekedni.

A legfőbb problémának az úgynevezett külső szereplők körének megállapítását nevezte és hangsúlyozta, hogy Iránnak helye van a konferencián. Az orosz diplomácia vezetője arra figyelmeztetett, hogy a nyugati államok kijelentései, a Szíria elleni katonai csapásméréssel fenyegetőzés ellentmond a G8-as csoport júniusi csúcstalálkozóján született megállapodásoknak.

Az észak-írországi tanácskozás résztvevői a záró nyilatkozatban "egységes, befogadó és demokratikus" Szíria létrejötte mellett foglaltak állást, és azt sürgették, hogy "a lehető legrövidebb időn belül" hívjanak össze békekonferenciát Genfben. Lavrov szerint veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz.

Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét. Szergej Lavrov a tájékoztatót megelőzően telefonon beszélt a szíriai válságról John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Felszólította Washingtont, tartózkodjon attól, hogy erőszakkal gyakoroljon nyomást a damaszkuszi vezetésre, ne üljön fel a provokációknak és törekedjen az ENSZ-szakértőkből álló küldöttség alapos, objektív helyszíni vizsgálatának elvégzéséhez szükséges feltételek biztosítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.