Szíria

"Arányos válasz" az ENSZ BT nélkül is? Elindultak az ENSZ-szakértők a helyszínre

A francia külügyminiszter közölte, hogy "arányos válasz" várható az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, amelynek elkövetéséért a damaszkuszi kormány teszi felelőssé.

2013.08.26 11:21MTI
Fotó: MTI

Laurent Fabius az Europa 1 nevű rádiónak hétfőn nyilatkozva közölte, hogy a következő napokban megvitatják a témát a partnerországokkal. Elismerte, hogy problematikus az ENSZ felhatalmazásának hiánya, de - mint mondta - minden lehetőség nyitva áll, és csak egy dolog, a semmittevés az, ami elképzelhetetlen számára.

A brit külügyminiszter szerint az ENSZ Biztonsági Tanács egyöntetű támogatása nélkül is lehetséges a válaszadás a szíriai vegyifegyver-támadásra.

"Lehet-e a választ adni vegyi fegyverek alkalmazására úgy is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában nincs teljes egység? Én azzal érvelnék, hogy igen, különben lehetetlen lenne reagálni az ilyen gaztettekre, az ilyen bűncselekményekre, és nem hiszem, hogy az egy elfogadható helyzet" - mondta hétfőn William Hague a BBC rádiójának nyilatkozva.

Az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek csoportja hétfőn elindult a feltételezett múlt heti gáztámadás helyszínére, amely a szíriai főváros, Damaszkusz környékén található - közölték szemtanúk.

A kék golyóálló mellényt viselő ellenőrök öt-hat járműből álló konvoját a szíriai biztonságiak kísérték. Értesülések szerint a gépkocsioszlop a főváros keleti peremén fekvő Gúta térségébe tart. A terület az ellenzékiek ellenőrzése alatt áll.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők a területen múlt szerdán mérgező gázt vetettek be, ami több száz - sőt egyes állítások szerint 1300 - ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány ezt cáfolja, s a felkelőket vádolja vegyi fegyverek bevetésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.