Szíriai konfliktus

Mehetnek az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Szíria beleegyezett, hogy az ENSZ vegyifegyver-szakértői elmenjenek azokra a helyszínekre Damaszkusz külvárosaiban, ahol a szerdai állítólagos vegyifegyver-támadások történtek.

2013.08.25 16:09MTI

Ezt a szíriai külügyminisztérium közölte vasárnap az állami televízióban ismertetett közleményében. Eszerint "ma megállapodás született Damaszkuszban a szíriai kormány és a világszervezet között az ENSZ leszerelési főképviselője, Angela Kane látogatása során, hogy megengedjék az ENSZ szakértői csoportjának a vegyi fegyver bevetéséra vonatkozó állítások kivizsgálását Damaszkusz tartományban". A dokumentum szerint a megállapodás "azonnali hatállyal életbe lép." Ugyanakkor - ennek némileg ellentmondva - a közlemény azt is leszögezi, hogy a két fél még ezt követően fog megállapodást kötni a helyszíni vizsgálatok pontos időpontjáról.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők szerdán mérgező gázt vetettek be Damaszkusz közelében, ami több száz - sőt egyes állítások szerint 1300 - ember halálát okozta. A damaszkuszi kormány cáfolja, hogy bármi felelősség terhelné, s a felkelőket vádolja vegyi fegyverek bevetésével.

Az ENSZ ellenőrei múlt vasárnap érkeztek Damaszkuszba. Feladatuk az lenne, hogy megvizsgáljanak három olyan helyszínt az arab országban - az Aleppó melletti Hán el-Aszalt, a főváros melletti Atajbét és Homsz városát -, ahol hírek szerint korábban vegyi fegyvert vetettek be. A lázadók és a kormányerők kölcsönösen egymást vádolják ezzel. A szakértők mandátuma azonban nem terjedt ki az esetleges újabb vegyifegyver-támadások kivizsgálására, s noha az állítólagos szerdai akció után több ország és nemzetközi szervezet is azonnali helyszíni vizsgálatot követelt, a damaszkuszi vezetés eddig ezt nem tette lehetővé. Egy amerikai szakértő szerint azért, hogy az incidens kézzelfogható bizonyítékai az idő múlásával gyengüljenek. Szíriai ellenzékiek elmondták: bár megpróbáltak az áldozatok testéből vett szövetmintákat eljuttatni az ENSZ-ellenőröknek az állítólagos szerdai vegyifegyver-támadás után, de nem tudták azokat bejuttatni abba a damaszkuszi szállodába, ahol az ellenőrök megszálltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.