NATO- és arab katonai vezetők

Szíria: Obama és Cameron szerint elrettentésre van szükség - hajnali összefoglaló

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a szerdai gáztámadás nyomán szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.

2013.08.25 07:41MTI
Fotó: MTI

Vezető nyugati nagyhatalmak, valamint Törökország, Jordánia, Szaúd-Arábia és Katar fegyveres erőinek vezetői gyűlnek össze tanácskozásra vasárnap, hogy megvitassák a szíriai helyzetet - közölték amerikai sajtóforrások.

A Jordániában megtartandó, háromnaposra tervezett tanácskozást már két hónappal ezelőtt elkezdték szervezni, ám annak különös aktualitást ad a héten Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadás, amelynek a szíriai ellenzék szerint mintegy 1300 halálos áldozata volt.

Az eseményen amerikai, brit, francia, német, kanadai, olasz, jordániai, szaúdi és katari katonai vezetők vesznek részt.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy megkezdte a földközi-tengeri haditengerészeti erőinek átrendezését annak érdekében, hogy lehetővé tegye Barack Obama elnök számára a katonai csapás elrendelését.

Az Egyesült Államok F-16-os repülőgépeket és Patriot rakétákat állomásoztat Jordániában, amely a külföldre menekült szíriaiak mintegy egynegyedét fogadta be. Washington azt tervezi, hogy kémrepülőgépet bocsát Amman rendelkezésére a jordániai-szíriai határ ellenőrzésére.

Szíria sosem használt vegyi fegyvert a kormány tájékoztatási miniszterének szombati nyilatkozata szerint. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet értesülése szerint szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban, akik idegbénulásos tüneteket mutattak.

Omran az-Zubi tájékoztatási miniszter leszögezte, hogy a kormány sosem vetett be vegyi fegyvert, sem folyékony, sem pedig légnemű formában. Az-Zubi egy bejrúti tévének nyilatkozva elutasította a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló felkelők vádját, amely szerint a kormány hadereje szerdán mérges gázt vetett be Damaszkusz külterületén, és a támadásban több száz - egyes források szerint több mint 1300 - ember meghalt.

A szóvivő szerint nincs szükségük ilyen fegyverre, a hadsereg soraiban jó a harci morál, a terrorizmus ellen sikereket értek el, és a terroristák - ami a hivatalos szóhasználatban a lázadókat jelenti - zavarban vannak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a szerdai gáztámadás nyomán szombatig 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.

A párizsi székhelyű szervezet közleménye szerint az általa támogatott három damaszkuszi kórházban 3600 beteget kezeltek ilyen tünetekkel augusztus 21-e óta, és közülük 355-en haltak meg. Az MSF az első független forrás, amely megerősíti, hogy a gáztámadásban ilyen nagy számban haltak meg emberek.

Fotó: MTI

A támadás elkövetésével a kormány és a lázadók egymást vádolják. A lázadók több mint ezer halottról beszélnek, egy szíriai nem kormányzati szervezet 170-re tette a számukat.

A szíriai kormány együttműködni fog az ENSZ-ellenőrökkel, és engedélyezni fogja nekik, hogy felkeressék azt a helyszínt, ahol a minap gyaníthatóan a mérgesgáz-támadás történt - közölte szombat este Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter, miután telefonon beszélt szíriai kollégájával, Valíd Moallemmel.

Az Irna iráni hírügynökség szerint Moallem azt mondta, hogy "a szíriai kormány együtt fog működni a Szíriában lévő ENSZ-misszióval, hogy létrejöjjenek a körülmények ahhoz, hogy felkereshessék azokat az övezeteket, ahol terrorcsoportok és szunnita terroristák vegyifegyver-támadást hajtottak végre". Moallem szerint Teherán jelenleg tárgyalásokat folytat az ENSZ-misszióval útja előkészítéséről.

Moallem határozottan cáfolta azokat az ellenzéki állításokat, hogy a kormányerők szerdán vegyi fegyvert vetettek be Damaszkusz lázadók kezén lévő egyik peremkerületében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet szerint a támadásban több mint háromszázan haltak meg.

Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök szombat esti telefonbeszélgetésén megvitatta a szíriai helyzetet, és mindketten egyetértettek abban, hogy szükség van a vegyi fegyverek használatától való elrettentésre; aggodalmuknak adtak hangot, mert egyre több jel utal arra, hogy Damaszkusz mérgesgázt vetett be saját polgárai ellen.

Obama és Cameron eszmecseréjéről a brit miniszterelnök egyik szóvivője tájékoztatta a sajtót.

"Mindkettejüket nagyon aggasztja a szerdán Damaszkuszban történt támadás, s az, hogy egyre több jel utal arra, ez a szíriai rezsim súlyos vegyifegyver-támadása volt saját népe ellen" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nem volt hajlandó együttműködni az ENSZ-el az eset kivizsgálásában, s ez arra enged következtetni, hogy "a rezsimnek van takargatnivalója".

A szóvivő szerint Obama és Cameron megismételte, hogy a vegyi fegyverek nagyarányú használata a nemzetközi közösség határozott válaszát fogja maga után vonni. Mindketten azzal a feladattal bízták meg a kormányilletékeseket, hogy ezzel összefüggésben vizsgáljanak meg minden eshetőséget.

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön, egy nappal a damaszkuszi gáztámadás után beszélt telefonon Valíd Moallemmel, a szíriai külügyek irányítójával, hogy tudomására hozza: a damaszkuszi kormánynak azonnali hozzáférést kellett volna biztosítania az ENSZ ellenőröknek a támadás helyszínéhez.

Fotó: MTI

Kerry és Moallem megbeszéléséről szombaton tájékoztatta a sajtót az amerikai külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. A tisztségviselő szerint Kerry felhívta Moallemet, hogy "egyértelművé tegye, amennyiben a szíriai rezsimnek, mint állítja, nincs mit takargatnia, akkor azonnali és akadálytalan hozzáférést kellett volna biztosítania a támadás helyszínéhez ahelyett, hogy folytatja ott a támadásokat, megakadályozva a hozzáférést és megsemmisítve a bizonyítékokat".

"A miniszter a továbbiakban hangsúlyozta, teljes biztosítékot kapott a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnokaitól, hogy szavatolni fogják az ENSZ-ellenőrök biztonságát a célba vett területeken" - mondta a külügyi tisztségviselő. Hozzátette, hogy Kerry telefonbeszélgetések sorozatát bonyolította le szaúdi, jordániai és török kollégáival. Minden hívás alkalmával hangsúlyozta annak fontosságát, hogy gyorsan tisztázni kell a tényeket. Kiemelve, hogy bárminemű vegyi fegyver használata milyen komoly és súlyos esetnek minősül - tette hozzá a washingtoni illetékes.

A szíriai ellenzék szerint a kormányerők szerdán Damaszkusz egyik külvárosában mérgesgáz-támadást hajtottak végre, amely több száz halálos áldozatot követelt. A szíriai kormány ezt cáfolta.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter közölte szombat este, miután beszélt Moallemmel, hogy a szíriai kormány engedélyezni fogja az ENSZ-ellenőröknek, hogy felkeressék a támadás helyszínét. Moallem szerint "a szíriai kormány együtt fog működni a Szíriában lévő ENSZ-misszióval, hogy létrejöjjenek a körülmények ahhoz, hogy felkereshessék azokat az övezeteket, ahol terrorcsoportok és szunnita terroristák vegyifegyver-támadást hajtottak végre". Moallem közölte, hogy Teherán jelenleg tárgyalásokat folytat az ENSZ-misszióval útja előkészítéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.