Egymillióan külföldre menekültek

Több mint háromillió szíriai gyermek hagyta már el otthonát

Több mint hárommillió szíriai gyermek hagyta már el otthonát a közel-keleti országot 2011 márciusa óta sújtó konfliktus nyomán, közülük egymillióan külföldre menekültek - ez derült ki az ENSZ pénteken közzétett adataiból.

2013.08.23 13:14MTI

Ez a szám a "szégyen egyik mérföldköve" a világszervezet gyermekalapja (UNICEF) és menekültügyi szakosított szerve (UNHCR) szerint.

"A szíriai fiatalok elvesztik otthonukat, családtagjaikat és a jövőjüket" - mutatott rá a polgárháború borzalmaival kapcsolatban António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Az országból elmenekült kiskorúak többsége a szomszédos Libanonban, Jordániában, Törökországban, Irakban, valamint Egyiptomban talált menedéket.

"Olyan gyerekekről beszélünk, akiket elszakítottak otthonukból, talán még a családjuktól is" - mondta Anthony Lake, az UNICEF igazgatója, aki szerint felfoghatatlan az a szenvedés, amellyel ezeknek a kiskorúaknak szembe kell nézniük. Az ENSZ felhívta a figyelmet arra a kétmillió gyermekre is, akik Szírián belül kerestek máshol menedéket.

A világszervezet szerint többségük ki van téve támadások veszélyének, egy részüket pedig - az emberi jogokat súlyosan megsértve - bevonják az erőszakos harcokba. Az ENSZ legfrissebb adatai szerint Szíria 23 millió lakosa közül összesen hétmillióan kényszerültek elhagyni otthonukat, közülük kétmillióan menekültek külföldre.

A polgárháborúnak eddig mintegy százezer halálos áldozata volt, ebből hétezer kiskorú. A frankfurti székhelyű Medico International segélyszervezet szerint súlyos problémát jelent az is, hogy a közel-keleti országban nincs lehetőség a lakosok megfelelő orvosi ellátására.

"Szükség van gyógyszerekre, mindenekelőtt a harcok által közvetlenül érintett területeken. Ezenkívül egyre több élelmiszersegélyre is rászorulnak a szíriaiak" - hangsúlyozta az egyik német rádióadónak Martin Glasenapp, a Medico szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.