Gáztámadás?

Szíria - megérkeztek az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Az ENSZ vegyifegyver-szakértői megérkeztek a Damaszkusztól délnyugatra fekvő külvárosba, Muadamijába, ahol múlt héten egy feltételezett gáztámadásban több százan életüket vesztették.

2013.08.26 14:50MTI

Abu Karam, egy, a helyszínen tartózkodó orvos telefonon közölte: "az orvosokkal vagyok a Rauda mecsetben, és jelenleg a sebesülteket vizsgáljuk. Az orvosok és a szakértők a betegekkel beszélgetnek, és mintákat vesznek az áldozatoktól".

A szakértők azt is tervezik, hogy a holttesteket is megvizsgálják. A felkelők egy aktivistája elmondta, hogy hatalmas tömeg gyűlt össze a helyszínen, hogy megossza sérelmeit az ENSZ munkatársaival.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a szakértők három órát töltöttek Muadamijába negyedben, ahol egy rögtönzött kórházban vizsgálták a túlélőket.

A vegyi fegyvereket vizsgáló szakértőket szállító konvoj egy, a szíriai kormánycsapatok fegyveresei által ellenőrzött úttorlaszon keresztül jutott el a szunnita muszlimok lakta külvárosba, amelyet folyamatosan ostrom alatt tartanak a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők. Ismeretlen orvlövészek többször rálőttek hétfőn Damaszkuszban az ENSZ vegyifegyver-szakértőinek egyik gépkocsijára, és használhatatlanná tették a járművet, amikor a szakértők az állítólagos gáztámadás helyszínére tartottak.

A megrongált gépkocsi helyett egy másikat állítottak forgalomba. A támadásban senki sem sebesült meg. A felkelők a szíriai elnököt támogató hadsereget, míg a szíriai állami televízió a fegyveres "terroristacsoportokat" vádolta azzal, hogy lövéseket adtak le az ENSZ-ellenőrökre.

A gépkocsi az ENSZ közlése szerint pont abban a pillanatban került tűz alá, amikor elhagyta a kormányerők által ellenőrzött területet, és belépett a felkelők irányítása alatt álló városrészbe. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet értesülése szerint a múlt szerdai támadás után 355 olyan ember halt meg Damaszkuszban és környékén, akik idegméreg hatására utaló tüneteket mutattak.

Összesen 3600 hasonló tüneteket mutató beteget kezelnek a helyi kórházakban a szervezet szerint. Egyes szakértők szerint ugyanakkor az idő múlásával egyre valószínűtlenebb, hogy az ENSZ szakértői megdönthetetlen bizonyítékokat találnak a helyszínen, még ha valóban gáztámadás történt is.

Véleményük szerint a mérges gázok napokkal a támadást követően már nem mutathatók ki a helyszínen maradt repeszeken és épületeken, ahogy a túlélők vizeletmintáiból sem. Más szakértők viszont úgy vélik, hogy az áldozatok testéből vett és a támadás helyszínén begyűjtött minták után könnyedén azonosíthatók lennének az augusztus 21-i szíriai feltételezett vegyifegyver-támadás nyomai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.