Új külügyminiszter

Az Uniónak sürgős lenne tárgyalnia Iránnal az atomenergiáról

A Nyugat szerint Irán titokban nukleáris fegyver előállításán munkálkodik. Teherán cáfolja ezt, és azt hangoztatja, hogy az atomenergia kizárólag békés célú alkalmazására törekszik.

2013.08.18 08:29MTI
Fotó: MTI

Az Iránnal való nukleáris tárgyalások felújítását sürgette az Európai Unió.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton este telefonon hívta fel Mohamad Dzsavad Zarif új iráni külügyminisztert, akit a nap folyamán iktattak be hivatalába.

Szóvivője szerint Ashton arra szólította fel az iráni diplomácia vezetőjét, hogy mielőbb újítsák fel a tárgyalásokat az úgynevezett hatok csoportja és Teherén között Irán nukleáris programjáról.

A hatok csoportja a Biztonsági Tanács öt állandó tagjából, továbbá Németországból áll.

Catherine Ashton úgy vélekedett, hogy mielőbb szükség van a szóban forgó tárgyalások felújítására, illetve arra, hogy azok konkrét eredményeket hozzanak.

A Nyugat szerint Irán titokban nukleáris fegyver előállításán munkálkodik. Teherán cáfolja ezt, és azt hangoztatja, hogy az atomenergia kizárólag békés célú alkalmazására törekszik.

A nyugati országok reményei szerint a hónap elején hivatalba lépett új iráni elnök, Haszan Róháni ezen a téren is nyitottabb lesz elődjénél, Mahmúd Ahmadinezsádnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.